Rendelőmben gyakran talákozom olyan nőkkel, aki panaszkodnak a párkapcsolatukra- ki ne tenné olykor-olykor, igaz?  Van azonban egy olyan, gyakran ismétlődő mintázat, amire érdemes felfigyelni és bővebben beszélni róla. Íme egy tipikus történet:

Péter 40 éves építőmérnök, általában nem garasoskodik, de ha barátnőjével vásárolni vagy vacsorázni megy, valahogy mindig elfelejt készpénzt vagy bankkártyát vinni magával. Kifogásai irreálisak és gyerekesek, de a kisfiús, csibészesen behízelgő pillantás, amivel bocsánatot kér, mindig leveszi a lábáról párját, Andreát. A ” majd megadom” ígéreteket rendre elfelejti, ha Andi nagy kínban feszengve előhozakodik a tartozás témájával, Péter megsértődik és kicsinyesnek nevezi a nőt. Akkor is kifogásokat keres, amikor Andrea a túlóra után arra jön haza késő este, hogy Péter számítógépes játékokkal töltötte a napját, mert az irodában javítják a fűtést és túl hideg van a munkához,  bevásárolni pedig, hiába ígérte meg reggel, sajnos elfelejtett. De milyen jó, hogy Andrea hazaért, már nagyon várta- mondja, majd visszafordul a számítógép felé és a kanapén nyomja el az álom. 

kiborult nő

A történetben szereplő férfi viselkedése tipikus példája a ma oly gyakori passzív -agresszív személyiségzavarnak. Péter nem szegény, megtehetné, hogy kifizeti a vacsorát, de szüksége van az érzésre, hogy mások fizetnek az étkezéséért, hogy táplálják, egy olyan felnőtt gondoskodására van igénye, akinek van pénze- tehát egy hatalommal rendelkező felnőttére, ez teszi passzívvá őt, passzív-agresszívvá pedig az, hogy valakit be kell paliznia, hogy a vágyott gondokodásra rávegye. A fenti történetben szereplő többi elem- az ígérgetés, az ígéretek be nem tartása, a másik hibáztatása, a másik elbizoyntalanítása, a szeretet kinyilvánítását azonnal követő hideg elutasítás mind-mind a passzív-agresszív személyiség gyakori viselkedési mintája.

Ki is a passzív-agresszív férfi és hogyan viselkedjünk vele? Miért alakul ki ez a típusú személyiségzavar és lehet-e tenni valamit hogy pozitív irányba változzon a dolog? Legújabb cikksorozatunkban a Szinglianyublogon ezeknek a kérdéseknek járunk utána. Szakértőnk ezúttal is Árvai Nóra pszichológus. 

passzv agresszív

A passzív-agresszív típusú személyiséggel az élet nem fenékig tejfel.  Állandósult tehetetlenség, halogatás, nehézkesség, lassúság, eredménytelenség, makacsság és sértődékenység a passzív-agresszív férfi fő jellemzői. Ő az, aki mindig  mást mond, mint amit valójában csinál, képtelenség vele őszintén beszélni, mindig hárít és másra tolja a felelősséget. Hozzáállása alapvetően ellenséges, stílusa cinikus, szarkasztikus, de szinte soha nem fejezi ki nyíltan ellenérzéseit, mert fél, hogy nyílt agressziónak bélyegeznék azt. Elvárásai másokkal szemben magasak, de ő maga begőzöl, ha felé támasztanak akár egy csekély elvárást vagy kérést is.  Elfelejt vagy visszatart fontos információkat, kimegy a fejéből a találkozó vagy rendszeresen késik, általában másokat hibáztat, ha valami rosszul alakul, és minden estetben megoldja, hogy kibúvót találjon vállalt feladatai alól. Folyamatosan halogat, nem teljesíti sem ígéreteit, sem kötelességeit, legyen az munkahelyi vagy párkapcsolati. Van, aki mindenkivel szemben ezzel a viselkedésmintával él, van, aki csak az ellenkező neműekkel viselkedik így, vagy azokkal, akkikkel szemben kisebbrendűségi érzése van, például tekintélyszemélyek esetében. A passzív-agresszív személyiségzavar negativizmusa elsősorban az elvárásokkal szemben nyilvánul meg, így a tekintélyszemélyek vagy fontos kötődési személyek indítják be ezeket a viselkedési mintákat nála. Ha számonkérik rajta a feladatait, kifogások halmazát képes előkapni a tarsolyából, a végén még a másik kér bocsánatot, hogy kérdezni mert, és megsajnálja szegényt, így a passzív-agresszív férfi már el is érte a célját.

A couple in a dispute. The focus is on the woman in front.

A passzív-agresszív férfi hangulata labilis, a belső élményeiről, saját érzéseiről nehezen beszél, mentalizációs képessége igen fejletlen.Saját magát az  áldozat, a mártír szerepébe helyezi, gyengének mutatja magát, hogy törődést és figyelmet csikarjon ki magának a környezetéből. Nagyon bizalmatlan, és valójában bizonytalan saját alkalmasságát és kompetenciáit illetően. Nehezen kezelhető, ambivalens személyiség. Úgy érzi, mindenki teljesíthetetlen követeléseket állít felé, amitől dacos és feszült lesz. Jellemző nála a tehetetlenség, kilátástalanság érzése,a tanult tehetetlenség, amely gyakran párosul depresszív tünetekkel is. Előfordul, hogy nehezen kezeli indulatait, gyakoriak lehetnek nála az acting-out jelenségek, ingerlékeny, instabil.  Gyakran végletes, ha valaki nem szimpatikus a számára, az végleg és teljes mértékben rossznak cimkézi, egyetlen pozitív tulajdonságát sem ismeri el. A passzív-agresszió együtt járhat borderline személyiségzavarral is.

passziv agresszio

A passzív-agresszív típusok párkapcsolataikban tudattalanul sokszor olyan partnert választanak maguknak, akivel újraélhetik azokat a hatalmi harcokat és játszmákat amelyek a múltjukban meghatározóak voltak, gyakran a  múlt sérelmeit torolják meg a jelenben. Érzelmeit, saját szükségleteit, vágyait párkapcsolaton belül sem tudja kifejezni; indulatait nem tudja kontrollálni. Valójában fél az intimitástól, nehezen bízik; önvédelemből  tartja a távolságot. Párkapcsolataiban jellemző az érzelmi hullámvasút, valamint a szeretet kifejezését követő azonnali elbizonytalanító gesztus. Az egyik pillanatban odáig van a párjáért, a következő napon hideg és elutasító. Gyakran használja a szexualitást is az ellenállás lehetséges eszközeként.

passziv agr

Gyakori a félelem a függőségtől és a sértődékenység, az állandó becsapottságérzés. A passzív-agresszív férfi remek stratégaként ügyesen taktikázva eléri, hogy az ő problémáját párkapcsolai, de leginkább a párja problémájaként fogják fel, megkeresi párja gyenge pontjait és oda szúr, elérve, hogy párja magát hibáztassa a párkapcsolati konfliktusokért. Nagy tehetséggel ébreszt kételyt másokban, és ezt tudja magáról. Viszont általában nincs belátással saját viselkedését illetően, ezért nem kér segítséget, pedig pszichológus segítségével az általában gyermekkorban gyökerező okok feltárhatók és a tünetek enyhíthetőek.

Cikksorozatunk következő részében a passzív-agresszív személyiségzavar kialakulásának okairól lesz szó, és arról, hogyan érdemes viselkednünk  a passzív-agresszív férfival, hogy ne ösztönözzük passzív-agresszív viselkedési mintáit.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

About Author: VasKata