Amikor megtudod, hogy párod megcsalt, egy világ omlik össze benned, kíhuzzák a lábad a lábad alól a talajt. A szívünk, mintha darabokra tört volna, de egy idő után próbálod összeszedni magad és megfogadod,  hogy na te aztán soha de soha többé nem bízol meg senkiben. A megcsalást mindenki máshogy éli meg, van aki számára azonnali, magyarázat nélküli szakítóok, van, aki maga felelősségét keresi a probléma mögött. Az biztos, hogy mind a megcsaló, mind a megcsalt fél számára gyakran hatalmas, akár életre szóló tapasztalat lehet, ami mindenképpen mély nyomokat hagy, akár meg is változtathatja a jövődet, és a párkapcsolatokhoz való hozzáállásodat is. Ha egyszer már voltál hűtlenség áldozata, hajlamos lehetsz túl óvatossá válni és inkább minden apróságot hazugságnak tekinteni. Az ebből fakadó féltékenység és bizalmatlaság károsan befolyásolja a következő párkapcsolatokat is.
Hogyan tovább megcsalás után?
passzv agresszív
Először is tégy egy elhatározást, hogy hamar döntesz, hiszen a bizonytalanság a legrosszabb: érdemes e küzdened a kapcsolatért, vagy sem. Ha amellett döntöttél, hogy küzdesz, már nem hajt a tatár, a felépülés időt fog igénybe venni ez egészen biztos. Természetesen a küzdelemnek is kétféle kifutása, eredménye lehetséges.
Jó ötlet lehet listát készíteni arról, hogy miért lenne érdemes együtt maradni és miért szakítani. Sokan csak azért maradnak egy párkapcsolatban, hogy ne legyenek egyedül, mert félnek a magánytól: egy tökös szinglianyunak ez nem lehet elegend indok! Gondold csak végig, hogy a megcsalás után mit is vársz párkapcsolattól, és látsz e közös jövőt.
Az erről való kommunikáció is nagyon fontos, beszélgesstek! Beszélj a pároddal az érzéseitekről és hallgasd meg az ő véleményét is! Ha megbeszélitek a történteket, a megcsalás okait, megmenthető lehet a kapcsolatot, vagy könnyebbé válik a feldolgozás, továbblépés.Sokan a megcsalást nevezik egy szakítás vagy válás okaként, azonban érdemes tudatosítanod magadban, hogy a hűtlenség sokszor egy másik, mélyebben gyökerező problémából ered. egy mélyebb problémából eredhet. Ahhoz, hogy tanulhass a esetből, elengedhetetlen a kommunikáció akár kettesben, akár szakember segítsége mellett.
agr párkapcs

A megcsalás utáni felépülés szakaszai általában a következő forgatókönyv szerint zajlik: 

1) érzelmi lépcső: szélsőséges hullámzás, érzelmek kavalkádja, sokk, harag-önvád, elutasítás-elfogadás
2) türelmi idő: okok keresése, külső segítségkérés, testi lelki eltávolodás
3) újboli bizalomépítés vagy szakítás

Függetlenül attól, hogy hogyan döntesz, küzdesz a kapcsolatért, folytatod  azt és felvállalod az előttetek álló folyamat eltagadhatatlan nehézségeit vagy esetleg szakítasz, fontos, hogy ne maradjanak bennünk elvarratlan szálak. Bocsáss meg magadnak és a párodnak is, hogy mindketten tiszta lappal indulhassatok tovább akár együtt, akár külön.

Egy megcsalás után, ha hagysz magadnak időt átgondolni és feldolgozni a történteket, sokkal öntudatosabb lehetsz, pontosan meg tudod fogalmazni, hogy mit nem szeretnél, őszinte leszel azokhoz, akikkel kapcsolatot alakítasz és ugyanígy elvárod az ugyanezt a másik féltől is. Ahelyett, hogy a társunk hűtlensége zárkózottá, bizalmatlanná, tüskés sündisznóvá változtatna,  igyekezz inkább nyíltan beszélni az érzéseidről, félelmeinkről, amely segít abban, hogy újra bízni tudj.

Ha úgy érzed, egyedül nem boldogulsz, elakadtatok, bátran kérj szakértői segítséget!

megcsalás

Jelentkezz be konzultációra szerzőnkhöz ITT! 

Árvai Nóra

pszichológus, coach, perinatális szaktanácsadó, szakíró

About Author: VasKata