A válás az egész család számára veszteséget jelent, amelyet meg kell gyászolni. Természetes, hogy a válást követően hosszú időszakban a szülők feszültek, idegesek, nem ritka az sem, hogy depresziósak lesznek. Ebben a nehéz időszakban kell odafigyeliük nem csak magukra és a maguk bajaira, hanem a gyermekükre is. Hogyan úszható meg a válás a lehető legkevesebb sérüléssel? Pszichológus szakértőnk tippjei következnek. 

anya apa veszekszik

1. A saját érzelmeidet ne a gyerekkel beszéld meg! Keress egy jóbarátot, vagy ha nagyon kivagy, egy szakembert, aki meghallgat és segít. Nem kell eltagadni, hogy szomorú vagy, az sem baj, ha könnyezni lát, de mindig legyen feloldás,e Ne terheld túl a gyereket érzelmileg, nem rá tartoznak a részletek. Mindig vedd figyelembe a gyermeked teherbíró képességét!

2. Ne szidd a volt párodat, ne várd el a közös gyerkőctől, hogy csak hozzád legyen lojális, és haragudjon a másik szülőre, még akkor sem, ha úgy érzed, hogy a volt párod hibázott.

3. Ne használd a gyereket a volt pároddal való játszmázásra, sem üzengetésre. Semmi nincs, ami jobban megviselné a gyereket ennél.

4. Kommunikálj! Teremts lehetőséget a gyereknek a kérdezésre. Legyél őszinte és hiteles. A gyerek életkorának megfelelően adj választ minden felmerülő aggodalmára, de a válás okait tekintve tartsd szem előtt: a kevesebb több!

5. Biztosítsd mindkettőtök feltétlen szeretetéről és arról, hogy ő nem hibás a történtekért. Mondhatod például a következőket, ez mindig beválilik:  “Anya és apa nem szeretne többet együtt élni, sokat veszekszünk. Nagyon sajnáljuk mindketten, és ettől még tiszteljük és becsüljük egymást. Ez a mi döntésünk, úgy gondoljuk jobb lesz így, és nem te nem tehetsz róla, mindketten nagyon szeretünk téged.”

beszélgess a gyerekkel

Előző cikkemben írtam már arról, milyen tünetekből következtethetsz arra, hogy a gyermek  elakadt a feldolgozásban. Ha ezek közül valamelyiket észleled, és a tüntetek tartósan fennállnak, mindenképpen forduljatok szakemberhez!

Árvai Nóra

www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

About Author: VasKata