Mi számít megcsalásnak? Pszichológusként gyakran szembesülök azzal, hogy mindeni számára mást jelent a hűtlenség. Van, aki nem tartja megbocsájthatatlannak, ha a párja mással létesít szexuális kapcsolatot, mondván, nem birtokolhatunk egy másk embert. De olyan is akad, akinek már az is elviselhetetlen gondolatot okoz, hogy szerelme mással is szívesen tölt időt rajta kívül. 

Hűtlenségről tulajdonképpen akkor beszélünk, ha valaki felülírja a párjával kötött, kettejük által létrehozott szövetséget, és nem tartja magát a közös szabályaikhoz, amelyeket együtt alakítottak ki. A pszichológiai rendelőben sokszor mindegy is, pontosan mi történt, ha az a páciens értékrendjébe nem beleillő, őt zavaró, neki frusztrációt, szenvedést okozó tényező, akkor azzal mindenképpen foglalkozni kell. A pszichológus szempontjából megcsalás az, amit a páciens annak érez.

mk

Az a nagyon érdekes a pszichológusi hivatásban, hogy hiába gondolok magánemberként nagyon határozottan valamit egy adott témával kapcsolatosan, a rendelőben mindezt félretéve nyitottan, elfogadóan, ítélkezés nélkül kell viszonyulnom a páciensek egyéni látásmódjához. Nap mint nap rácsodálkozom ebben az érdeklődő, ítélkezésmentes közegben, hogy ahány ember, annyiféle szubjektív valóság létezik. Győzködni egymást arról, hogy mi számít megcsalásnak és mi nem, teljesen feleslegvaló, nem visz előre, hiszen az érzések nem fognak megváltozni attól, hogy meghallgatásra találnak az ész érvek.

Nyilván azért érdemes tisztában lenni az alapvető elképzelésünkkel arról, hogy számunkra mit jelent a hűség, mit várunk el maguntól és a társunktól. Ezeket az alap gondolatokat érdemes idejekorán átbeszélni a partnerünkkel is, mert ha nagyon eltérő a gondolkodásunk, sok kellemetlenség várhat ránk. A sajátnál szűkebb határok szinte börtönérzetet adnak az egyik  , míg a sajátnál tágabb határok szorongást és szenvedést okoznak a másik félnek.

szakit

Mind a megcsalt, mind  a megcsaló fél a társadalmi kritikák célpontja, a megcsaló azért, mert megtette, a párja azért, mert eltűrte, hagyta, megbocsájtotta, észrevette vagy nem vette észre a párja hűtlenségét, viszonyát.  Szeretjük azt érezni, hogy igazságos világban élünk, ahol rossz dolog csak azokkal történik, akik valamilyen módon erre rászolgáltak, ettől a hittől nagyobb biztonságban érezzük magunkat.

Éppen emiatt hajlamosak vagyunk az áldozat hibáztasára: ehhez két ember kell, biztosan nem tett meg mindent a kapcsolatért, elhanyagolta, rossz párja volt stb. De a helyzet az, hogy rossz dolgok olykor jó emberekkel is megtörténnek, és nagyon kevés az olyan ember, aki MINDENT megtesz a kapcsolatáért, mégsem csalnak meg MINDENKIT.

Hiába hangoznak el a szigorú kijelentések: Hát, velem ezt nem lehetne megcsinálni, én ezt nem tűrném el- valójában fogalmunk sincs, hogy az adott érzelmi szituációban mi hogyan viselkednénk. Krízishelyzeteben sokszor saját magunkat is meg tudjuk lepni- sosem hittem volna, hogy ennyire erős vagyok/ nem gondoltam, hogy így ki tudok borulni, stb.

hope she was

A  hűtlenségről szóló sorozatunk következő részében arról lesz szó, mi játszódik le az emberben,amikor megtudja, megcsalták, és milyen tényezők befolyásolják a hűtlenségre adott reakciókat.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

About Author: VasKata