” Minden intimitás mélyén, annak bájos felszíne alatt titkon ott rejtőzik a totális katasztrófa lehetősége.” (Elizabeth Gilbert)

2014-ben meghökkentette a nyilvánosságot, amikor Gwyneth Paltrow hollywoodi színésznő bejelentette, hogy elválik férjétől, Chris Martintól, a Coldplay énekesétől. A szenzációt nem maga a szakítás ténye jelentette, hanem a módja: az, hogy harmonikusan és közös megegyezéssel, tudatos elválással történt. Az addig ismeretlen kifejezés még aznap éjjel bejárta a világot. A Katherine Woodward Thomas házasság- és családterapeuta által megalkotott szókapcsolat az olyan válások szinonimája lett, ahol mindkét fél elismeri szerepét a szakításban (tehát belátja saját hibáját), ám különösen ügyelnek arra is, hogy egészséges, őszinte és kiegyensúlyozott kapcsolatot őrizzenek meg egymással. A New York Times sikerszerzőjének hiánypótló önsegítő kötetéből az olvasó megismerheti a békés válás titkát, ami ráadásul a további boldog élet előfeltétele is.

boldogan-elni

“Itt az ideje, hogy megadd magadnak azt a szeretetet és figyelmet, godoskodást, amit egész életedben másoktól akartál megkapni. A bánat alaposan beléd csimpaszkodott, és lehet, hogy nem enged el egyhamar. Nincs kihez fordulnod, csak saját magadhoz. Az egyszerű gesztus, hogy teljes figyelmedet önmagadra irányítod akkor, amikor megremegtet a csontig hatoló bánat, azt ígéri, hogy a lehető legalaposabban személyiséged mélyére hatol. Mindez fájdalmas, de rendkívül felszabadító élmény, ha nem bánod, hogy sebezhető vagy, ami azt jelenti, hogy ember vagy. a gyengéd szükséglet, hogy szeress és szeretve légy, a legszebb dolog benned.”

Az első mondat:  “Amikor az oltár felé lépkedünk, hogy nyitott szívvel álljunk igaz szerelmünk elé, egyikünk sem gondol arra, hogy egy napon benne lesz abban a stabil ötven százalékban, amelyiknek a házassága válással végződik.”-

Leghasznosabb rész: Amelyben a szerző tippeket ad az önmagadról való gondoskodásra. Sajnos nem lép túl a Cosmopolitan- szintű elcsépelt  tanácsokon, mint: Légy társasági lény. Menj ki a természetbe. Tanulj meg valami újat csak a móka kedvéért. Alkosd újra az életteredet. Készíts listát a dolgokról, amelyekért hálás vagy.

bullshit

A tudatos elválás definíciószerűen oylan szakítás vagy válás, amelyet rendkívüli jóakarat, nagylelkűség és tisztelet jellemez, ahol az elvló felek megpróbálják minimalizálni a saját magukat, egymást és gyermekeiket érő károkat, (ha van gyermekük), és emellett olyan új egyezségek és struktúrák után kutatnak, amelyek által mindenki győztesként, jó érzéssel és elégedetten léphet tovább az életben.  A tudatos elválás programja,a emlyet a könyv ismertet, öt lépésből áll, és egyaránt végezhető a volt partnerrel vagy egyedül.

Ha valamivel kevésbé bullshitelős, hatékonyabb segítségre vágysz a válásod,szakításod idején, keress fel bizalommal a rendelőmben.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, kiképző jógterapeuta

www.noraarvai.com

About Author: VasKata