Nagyon divatos fogalom manapság a méregtelenítés, tele van vele az internet,  a női magazinok és a alternatív természetgyógyászati rendelők. A hozzám forduló krónikus megbetegedéseekkel küzdő nők sokszor vannak túl különféle méregtelenítő terápiákon, és jó esteben csak anyagilag jártak rosszul, rosszabb esetben fizikailag is. Kétségbeesésében sok mindent kipróbál az ember, időt, pénzt, energiát nem sajnál, és könnyebben bedől a hangzatos reklámoknak,  hiú reményeket keltő ígéreteknek. Egy egyedülálló anya meglehetősen leterhelt, folyton fáradt, sokat stresszelhet, s emiatt könnyebben lebetegedhet.

méregtelenítés

Méregtelenítésről orvosi értelemben akkor beszélünk, ha valakinek valós méreganyagokat távolítanak el a szervezetéből, például alkoholmérgezés utáni gyomormosás, vagy mérgezés utáni dialíziskezelés. A nagyon divatos vízhajtás, hashajtás és más alternatív módszerek önmagukban nem minősülnek méregtelenítő terápiának, sőt, sok esetben károsak, kimondottan veszélyesek lehetnek.

Első számú kedvencem, amin jókat mosolygok, a hidro kolon terápia. A manapság ezen a néven elhíresült béltisztítás azon az ókori egyiptomi elméleten alapszik, hogy a belek salakanyag tartalma megmérgezheti az emberi szervezetet, ezért jó dolog vizet juttatni a végbélbe. Amikor bebizonyosodott, hogy ez az elmélet nem állja meg a  helyét, a kuruzslásnak minősített eljárás hosszú időre feledésbe merül, és néhány éve bukkant fel újra a beöntés, csak már 21. századibban hívják: hidro-kolon terápia. A beöntésnek nincs kimutatható egészségügyi előnye, ráadásul igen kellemetlen eljárás, ha volt műtéted vagy végbél tükrözésed,a  kórházi rutinból már ismerheted. Műtétek előtti felkészítésnek akkor fontos része, ha a műtét esetlegesen a beleket is érintheti. Az otthoni, vagy alternatív rendelőkben elvégzett beöntés, – bocsánat, hidro-kolon-terápia- veszélye, hogy ilyenkor 4-5 liter folyadék távozik a szervezetből, ami még egészséges embernél is komoly következményekkel járhat, de egy gyengélkedőnél akár végzetes is lehet. Mellékhatásként jelentkezhetnek görcsök, hányinger, hányás, gyengeség, szédülés, a nátrium-háztartás felborulása, veseelégtelenség, kiszáradás. Ha valaki  rendszeresen él a  módszerrel, a salakanyagok mellett a vitaminoktól és ásványi anyagoktól is módszeresen megszabadul. Drasztikusan csökkenthet a test káliumszintje, ami szív- és vázizomzat működését is akadályozhatja. Mindemellett – bármilyen szomorú tény is- az endometriózist vagy a rosszindulatú daganatokat nem tudod  ilyen módon “kimosni” a szervezetedből.

hidro kolon terápia

De itt van a hidro-kolon terápia mellett a másik nagy kedvencem, a lúgosítás. A Dr. Robert Young nevével fémjelzett Új Biológia irányzata szerint minden bajunk fő okozója a testünk elsavasodása,a sav-lúg arány optimális értékről való elmozdulása,  amiért az egészségtelen ételek, a rossz táplálkozási szokások és a  stressz, a mozgásszegény életmód tehető felelőssé. Erről a témáról Boldogkői Zsolt (a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója) cikkei alapján írok most egy rövid összefoglalót, mert ő beszél erről a legérthetőbben és legnormálisabban, ész érveket használva. Boldogkői elmondja, hogy ” a test szöveteinek pH-ja egy szűk határon belül állandó, a véré például 7,37 és 7,43 közötti értéket vehet fel. Ha egy kis eltérés mutatkozik, rosszul leszünk, sőt, bele is halhatunk. Tehát a vér és egyaéb testfolyadékok pH-ja szabályozás alatt áll, a táplálék lebontásából keletkező nem illékony savak a veséken, a savasító CO2 pedig a tüdőn keresztül távozik a szervezetből. A vizelet pH-ja azonban nem szabályozott, ezért ha sok cukrot eszünk, az valóban savasabb lesz. A nyál is ideiglenesen elsavasodhat, ha elszopogatunk egy kis cukorkát.”  Dr. Young módszere a nyál és a vizelet savszint mérésén alapszik, s mint ilyen, ebből kifolyólag természetesen nem is lehet megalapozott.  Ennek ellenére az Új Biológia zászlaja alatt temérdek táplálékkiegészítő, csodapirula, gyógybiszb@sz van forgalomban, és örvend viszonylagos népszerűségnek.

alternatív medicina

Ha szívesen olvasnátok még Boldogkőitől, például hogy milyen ész érvekkel omlasztja le a paleolit-tévhitet, akkor ITT megtehetitek.  A legfontosabb cikk, amit minden betegséggel küzdőnek receptre felírnék, ha tehetném, az EZ. Boldogkőinek nemrégiben új könyve jelent meg Hiénák a betegágy körül, amelyről az Endoblog.hu-n könyvajánlót írtam,  ITT megnézhetitek. mindenkinek jó szívvel ajánlom figyelmébe.

Az én javaslatom pedig a méregtelenítésre: együnk normálisan, egészségesen, mozogjunk rendszeresen, figyeljünk oda a stresszkezelésre, és- hacsak nem ittunk fagyállót-  a méregtelenítést bízzuk a vesénkre és a májunkra.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, eü- és orvos coach, kiképző  jógaterapeuta

www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

Olvastad már Így légy boldog egyedülálló anya című könyvünket?

Nem csak a rohanó szinglianyus életmód melletti egészségmegőrzésről olvashatsz benn, henm minden másról is, ami ebben az élethelyzetben nélkülözhetetlen segítőtársaddá teszi a könyvet.

https://szinglianyublog.hu/konyv

szab könyvikém

About Author: VasKata