Mi a féltékenység? Miért alakul ki és mit tehetsz ellene? Hogyan változik az érzés megjelenése a digitális világban? A Szinglianyublog szakértőjével ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. 

A mai világban természetes,  hogy az okostelefonok és egyéb kütyük nullától huszonnégyig csipognak. A baráti találkozók, személyes beszélgetések helyébe az online chatelés és üzengetés lépett. Mégis egyre gyakoribb, hogy a Facebookon, vagy a közösségi média egyéb felületein zajló beszélgetések nagy kihívást jelentenek a párkapcsolatban élőknek. Az is előfordul, hogy az itt elcsípett üzenetek vezetnek a  szakításhoz. A digiális korban gyakran hogy tapasztaljuk, hogy egymás jelszavainak ismerete lett a kapcsolatok stabilitásának fokmérője. Jól van ez így?

Ha megbízol a párodban, eszedbe sem jut kutakodni utána. Ha este telefonpittyegésnél mégis megfordul a fejedben, hogy a párod esetleg megcsal, előbb töprenj egy kicsit.. Lehetséges, hogy a régmúltból hozott negatív tapasztalatok vagy a csökkent önértékelésed befolyásolja gondolataidat ebbe az irányba. Érdemes inkább támadó hangnem nélkül, nyugodtan megkérdezni a párodat, hogy mi a helyzet, mintsem heves vitába és gyanúsítgatásba bonyolódni.

féltékenység online

Mindenkinek máshol vannak a határai. Van, akinek egy beszélgetés egy régi baráttal, barátnővel simán belefér, míg a másiknak esetleg rosszuleshet. A megoldás a kommunikáció, az őszinte beszélgetés a felek között.

Az, hogy mennyire engeded a társadat belefolyni a magánéletedbe, hogy megadod-e neki a felhsználó fiókjaid jelszavait, a te döntésed. Ha nem szeretnéd ezt, nem kell megtenned, csak hogy megfelelj a párod elvárásainak. De az fontos, hogy egyenlő “jogokat” kapjatok a másik levelezésébe való bepillantást illetően, tehát rá nézve is  csak azt érezd “kötelezőnek”, amit magad is hajlandó vagy felfedni a saját magánszférádból.

féltékenység

A féltékenység evolúciós szempontból egyébként létjogosult érzelem, amely a kapcsolat védelmét szolgálja. A férfi aggódik, hogy párja hűséges-e, nehogy olyan utód fennmaradásába kelljen tolnia az energiáit, ami nem az ő saját génkészletének fennmaradását szolgálja- ő inkább a kapcsolaton kívüli szexális aktivitásért haragszik. A nő viszont attól tart, hogy a férfi erőforrásait más, külső kapcsolatba fekteti inkább, kiszolgáltatott helyzetben hagya az utódját nevelő nőt. Értelemszerűen ha nincs férfi a háznál, kevesebb az utódra fordítható erőforrás, csökkennek a túlélési esélyek. A nő ezért a kapcsolaton kívüli szextől, hanem az érzelmi elköteleződéstől fél inkább.

Jelen korban a féltékenység általában két okból táplálkozik, önbizalomhiányból, kisebbrendűségi érzésből fakad, vagy a pár kisajátításának motivációja, egyfajta birtoklási vágy hajtja. Lelki egészséged és jövőd szempontjából a legfontosabb, hogy féltékenységed hatására az önértékelésed és az emberi kapcsolatokba vetett bizalmad ne, vagy csak helyrehozható mértékben sérüljön. Furcsa, de ez tejesen független attól,  hogy valójában mi történt a pároddal, megcsalt-e vagy sem, mint ahogy attól is, végül együtt maradtok-e vagy sem.

Féltékenység ellen- tippek a szinglianyublog szakértőitől

  • Ne marcangold magad, ehelyett kösd  le energiáid, gondolataid munkával,szórakozással, barátokkal, keress új hobbit!
  • Törődj a kapcsolatoddal, maradjon színes, izgalmas, meghitt, így nem lesz szükség féltékenykedésre!
  • Biztonságos közegben nyílj meg, keress támogatást a barátaidnál vagy olyan embereknél, akiben teljes mértékben megbízhatsz.
  • Állítsd le az egymást kergető, irracionális gondolatokat, amelyekről úgy érzed, már-már az őrületbe kergetnek.  Tudatosan szabj határt  a féltékenység kiváltotta fantáziáknak, használd  a gondolatstop technikát!
  • Tanuld meg az autogén tréninget, és használd rendszeresen!
  • Állj ellen a kísértésnek, és ne kutatkodj a párod után.
  • Olvass önismereti könyveket, keress önbizalomnövelő tréningeket.
  • Ha úgy érzed, a féltékenység eluralkodott rajtad, és fenyegeti a kapcsolatodat, fordulj pszichológushoz! A Szinglianyublog.hu szakértőjét itt találod: www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Vas Kata

.

About Author: VasKata