Mi a féltékenység? Miért alakul ki és mit tehetsz ellene? Hogyan változik az érzés megjelenése a digitális világban? A Szinglianyublog szakértőjével ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. 

A mai világban természetes,  hogy az okostelefonok és egyéb kütyük nullától huszonnégyig csipognak. A baráti találkozók, személyes beszélgetések helyébe az online chatelés és üzengetés lépett. Mégis egyre gyakoribb, hogy a Facebookon, vagy a közösségi média egyéb felületein zajló beszélgetések nagy kihívást jelentenek a párkapcsolatban élőknek. Az is előfordul, hogy az itt elcsípett üzenetek vezetnek a  szakításhoz. A digiális korban gyakran hogy tapasztaljuk, hogy egymás jelszavainak ismerete lett a kapcsolatok stabilitásának fokmérője. Jól van ez így?

Ha megbízol a párodban, eszedbe sem jut kutakodni utána. Ha este telefonpittyegésnél mégis megfordul a fejedben, hogy a párod esetleg megcsal, előbb töprenj egy kicsit.. Lehetséges, hogy a régmúltból hozott negatív tapasztalatok vagy a csökkent önértékelésed befolyásolja gondolataidat ebbe az irányba. Érdemes inkább támadó hangnem nélkül, nyugodtan megkérdezni a párodat, hogy mi a helyzet, mintsem heves vitába és gyanúsítgatásba bonyolódni.

féltékenység online

Mindenkinek máshol vannak a határai. Van, akinek egy beszélgetés egy régi baráttal, barátnővel simán belefér, míg a másiknak esetleg rosszuleshet. A megoldás a kommunikáció, az őszinte beszélgetés a felek között.

Az, hogy mennyire engeded a társadat belefolyni a magánéletedbe, hogy megadod-e neki a felhsználó fiókjaid jelszavait, a te döntésed. Ha nem szeretnéd ezt, nem kell megtenned, csak hogy megfelelj a párod elvárásainak. De az fontos, hogy egyenlő “jogokat” kapjatok a másik levelezésébe való bepillantást illetően, tehát rá nézve is  csak azt érezd “kötelezőnek”, amit magad is hajlandó vagy felfedni a saját magánszférádból.

féltékenység

A féltékenység evolúciós szempontból egyébként létjogosult érzelem, amely a kapcsolat védelmét szolgálja. A férfi aggódik, hogy párja hűséges-e, nehogy olyan utód fennmaradásába kelljen tolnia az energiáit, ami nem az ő saját génkészletének fennmaradását szolgálja- ő inkább a kapcsolaton kívüli szexális aktivitásért haragszik. A nő viszont attól tart, hogy a férfi erőforrásait más, külső kapcsolatba fekteti inkább, kiszolgáltatott helyzetben hagya az utódját nevelő nőt. Értelemszerűen ha nincs férfi a háznál, kevesebb az utódra fordítható erőforrás, csökkennek a túlélési esélyek. A nő ezért a kapcsolaton kívüli szextől, hanem az érzelmi elköteleződéstől fél inkább.

Jelen korban a féltékenység általában két okból táplálkozik, önbizalomhiányból, kisebbrendűségi érzésből fakad, vagy a pár kisajátításának motivációja, egyfajta birtoklási vágy hajtja. Lelki egészséged és jövőd szempontjából a legfontosabb, hogy féltékenységed hatására az önértékelésed és az emberi kapcsolatokba vetett bizalmad ne, vagy csak helyrehozható mértékben sérüljön. Furcsa, de ez tejesen független attól,  hogy valójában mi történt a pároddal, megcsalt-e vagy sem, mint ahogy attól is, végül együtt maradtok-e vagy sem.

Féltékenység ellen- tippek a szinglianyublog szakértőitől

  • Ne marcangold magad, ehelyett kösd  le energiáid, gondolataid munkával,szórakozással, barátokkal, keress új hobbit!
  • Törődj a kapcsolatoddal, maradjon színes, izgalmas, meghitt, így nem lesz szükség féltékenykedésre!
  • Biztonságos közegben nyílj meg, keress támogatást a barátaidnál vagy olyan embereknél, akiben teljes mértékben megbízhatsz.
  • Állítsd le az egymást kergető, irracionális gondolatokat, amelyekről úgy érzed, már-már az őrületbe kergetnek.  Tudatosan szabj határt  a féltékenység kiváltotta fantáziáknak, használd  a gondolatstop technikát!
  • Tanuld meg az autogén tréninget, és használd rendszeresen!
  • Állj ellen a kísértésnek, és ne kutatkodj a párod után.
  • Olvass önismereti könyveket, keress önbizalomnövelő tréningeket.
  • Ha úgy érzed, a féltékenység eluralkodott rajtad, és fenyegeti a kapcsolatodat, fordulj pszichológushoz! A Szinglianyublog.hu szakértőjét itt találod: www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

Vas Kata

.

About Author: VasKata