Oké, én is érzek abban némi iróniát, hogy ebben a témában bölcselkedek alig tíz hónappal a válásom után. Mentségemre szóljon, hogy úgy érzem, az elbaltázott házasságomból rengeteget tanultam, az azóta eltelt időszakban pedig sokat fejlődtem, változtam. Ráadásul az itt következő gondolatoknak- ha nem is teljesen függetlenül, de-  pusztán szócsöve vagyok, ugyanis már megint nagyon sok pszichó témájú, párkapcsolatokkal foglalkozó könyvet olvastam. Különös, hogy sok újságcikk és kötet foglalkozik azzal, hogy milyen figyelmeztető jelei vannak annak, hogy halódik a házasság/kapcsolat. Azt hinné az ember, józan paraszti ésszel is pontosan tudjuk, mi jó nekünk  és meddig, vagy éppen ellenkezőleg, mi az, ami nem jó, és nem visz előre már.

jó házasság

Párkapcsolati szakértők véleményének összeollózása  után született meg ez az összefoglaló cikkem arról, mi az ideális házasság titka, és milyen jelekből tudhatod, hogyha éppen krízisben van, netán a végét járja a kapcsolatod. (Ha esetleg a nem érzed jól magad a kapcsolatban feeling valamiért  nem volna elég).

boldog tartós házaság

A Szinglianyublog pszichológus szakértője, Árvai Nóra szerint  a párkapcsolatnak alapvetően három dimenziója van.

1. Vonzalom, szexuális élet, intimitás

Akárki akármit mond, az evolúciós örökségünk mindmáig erősen dolgozik bennünk, mondhatni, meglehetősen egyszerű és ösztönös lények vagyunk. Arra az ellenkező nemű egyedre figyelünk fel, akit vonzónak találunk, akiben azonnal megtetszik valami. A legjobb, ha elborít bennünket a rózsaszín köd, és határtalan szerelembe esünk: ha ez a szakasz megvan ugyanis a kapcsolatban, akkor lesz majd mihez visszanyúlni, lesz miből töltekezni, amikor rosszabbra fordulnak a dolgok. A fizikai vonzalom mellett fontos, hogy a pár szexuális igényei is stimmeljenek, vagy legalábbis egymáshoz alakíthatóak legyenek. A kapcsolat elején az egymásra találás öröme a párt arra készteti, hogy szinte folyamatosan együtt legyenek, majd az idő múlásával egyre nagyobb tudatos figyelmet igényel  ez a bástya. Ha már nem kívánjuk a másik érintését, közelségét, ha a kapcsolatból lassan eltűnik a szexualitás, akkor ideje megkongatni a vészharangot. A szexualitás ugyanis olyan szeretetnyelv, amelynek rengeteg funkciója van a testi örömszerzésen túl is, s mint ilyen, semmi mással nem pótolható. A szexualitáson túl az intimitás és gyengédség  más formái, az  ölelés, összebújás, csók, simogatás stb.  is fontosak.

2. Értékek, elvek, életfelfogás

Fontos, hogy ha nem is mindenben, de a legfontosabb kérdésekben egyezzen a párunkkal a véleményünk. Az ellentétek vonzzák egymást- elv párkapcsolati szinten nem működik, hosszú távon harmonikusabbak bizonyulnak a hasonló a hasonlónak örül törvény alapján választó párok. Ideális esetben a hasonlóság megmutatkozik fizikai vonzerő, anyagi lehetőségek, értékrend, jövőkép tekintetében is. Intő jel, ha saját álmaink megvalósulásának akadályát látjuk a másikban, például mert az másként képzeli a jövőt: az egyik fél utazgatna szerte a világban, a másik családi házra spórolna, az egyik még tanulna, a másik inkább gyerekprojectbe kezdene, stb. A legjobban működő kapcsolatokban a felek úgy nyilatkoznak, hogy párjukat a barátjuknak is tartják, és bármilyen témáról el tudnak egymással beszélgetni, valamintfolyamatosan figyelnek egymásra, a másik fél fejlődésére, személyiségének, prioritásainak változásaira. Ha a pár együtt, közös irányba tud fejlődni, az egy stabil, biztos alapot teremthet számukra.

3. Együttműködés a mindennapokban

A hétköznapi rutin monotonitása, unalma sok kapcsolat megrontója. A gyerekek megszületésével a mindennapokat egyre nehezebb úgy alakítani, hogy elegendő idő maradjon a kettesben töltött meghitt időre, beszélgetésekre. Hajlamosak lehetünk belecsúszni a  napi mókuskerékbe, a munka- házimunka-gyereknevelés spiráljába, ahol minden nagyobb hangsúlyt kap, mint a párkapcsolat ápolása. Az ideális az, ha pár tagjai egy csapatként tekintenek önmagukra, ahol mindenki tudja, mi a feladata a kapcsolatban és a családban is, és a leosztással mindkét fél elégedett.  Egy jól működő kapcsolatban a felek segítik, támogatják  egymást  egyéni céljaik elérésében, miközben együtt dolgoznak közös jövőjükért is, legyen az egy tervbe vett utazás, szép otthon, stb.

zseniális 2

Noha kisebb-nagyobb feszültségek, viharok, egy-két órányi mosolyszünet, haragszomrád és kanapén alvás minden kapcsolatban előfordul, alapvetően akkor vagyunk boldogok és elégedettek, ha ez a három pillér egyensúlyban van és jól működik. Ha van mire támaszkodni, egy pillér ÁTMENETI, időszakos zavarát ki lehet bekkelni, de ha a problémák tartóssá válnak, az a gyakoribb forgatókönyv, hogy az egyik bástya összeomlása zavarokat indukál a másik kettőben is, ez pedig egyenes út a kapcsolat/házasság felbomlásához.

Na,  most, hogy már tudjuk a tutit, már csak csinálni kell.Hajrá:-)

VasKata

 

 

 

 

 

About Author: VasKata