Örömmel tudatjuk, hogy nyomdába került az Így légy boldog egyedülálló anya című könyvünk. Ebben a köteteben sok egyéb mellett külön fejezet szól arról, hogyan óvhatjuk meg a gyerekeink lelki egészségét a válás ellenére is. A könyvből vett részletet olvashattok most, amely arról szól, hogyan beszélgessünk a gyerekkel a válásról. Árvai Nóra (www.noraarvai.com) szakértőnk cikke.

szab könyvikém

 

Sok aggódó szülővel találkozom a munkám során, akiknek legtöbbször első kérdésük ez: hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy különválunk? Hiába minden gyerek egyedi, különböző igényekkel, és hiába minden helyzet más, van néhány általános szabály azonban, amit nem árt szem előtt tartani.

1. Soha ne közöld a gyerekkel a hírt hirtelen felindulásból, dacból vagy méregből! Ne  a düh,  a saját frusztrációd legyen a beszélgetés kiváltó oka. Fontos, hogy amikor sort kerítetek erre a beszélgetésre, a lehetőségekhez mérten nyugodtak, higgadtak legyetek. Meg kell értenetek, hogy gyermekek a felnőttek negatív érzéseitől nem képesek függetleníteni magukat, hiába nem rájuk vagy feléjük irányulnak azok. Ha úgy érzed hogy a partnered iránti negatív érzések befolyásolnák a mondanivalódat,  inkább halaszd el a beszélgetést.

válás és gyerek

 2. Ha lehet, mindkét szülő legyen jelen a hír bejelentésénél,  de ekkorra már ne legyenek elvarratlan szálak, amelyek esetleg vitába, veszekedésbe torkollhatnának. Mindig tisztelettel, higgadtan beszéljetek egymással is, ne csak a gyerekkel! Fontos, hogy ne mondjatok egymásnak ellent: közösen, együtt lépjetek fel, ezáltal is erősítve a gyermekben, hogy nem szükséges állást foglalnia, hiszen mindkét szülőjét továbbra is ugyanúgy szeretheti, ahogyan eddig tette.

3. Készüljetek fel a beszélgetésre! Előzetesen tárgyaljátok meg a pároddal, mely témákat szeretnétek érinteni, és mik azok, amiket szeretnétek elkerülni a gyerekkel való beszélgetés során.

 válás után boldog gyerek

4. Amit mindenképpen el kell mondanotok a gyereknek az az, hogy az ő életét miként fogja befolyásolni a mi döntésünk. Mi fog változni? Mi marad a régiben? Ki fog költözni és hová? Milyen lesz a gyerek és a távozó szülő kapcsolata, hol, mikor, milyen időközönként fognak majd találkozni? Milyen változásokkal kell számolnia a gyereknek családon kívül, szükséges-e az iskolaváltás?  Figyeljünk a gyerek reakcióira. Várjatok, amíg előáll a kérdéseivel, és válaszoljuk meg azokat őszintén. Ez abban is segít, hogy megismerd  a gyermek aggodalmait, kétségeit, gondolatait, és ennek megfelelően tudjátok majd irányítani a beszélgetést.

6. Mindig arra törekedjetek, hogy a lehető legkevesebb változást indukáljátok a gyermek életében. Ha lehetséges, ne költözzetek, ne kelljen óvodát, iskolát váltania, ne kelljen elveszítenie a barátait, kortárs kapcsolatait.

7. A kevesebb néha több ─ ezt az elvet használd, amikor a válás okairól beszéltek. A sablon megoldásokat (pl. „apa meg anya már nem szereti egymást”) a gyerekek nagy része, főleg egy bizonyos kor alatt, egészen egyszerűen nem érti meg, nem tudja hova tenni. Próbáljátok azt hangsúlyozni, ami továbbra is összeköt, ne azt, ami elválaszt. A gyerekek sokszor beérik a szűkszavúbb magyarázattal, ha abban biztosnak, egységesnek látja a szülőket. Nem szükséges minden apó részletbe beavatni a gyereket!

 válás

8.  Szigorúan tilos a másik szülő ellen hangolni a gyereket, szidni a volt partnert, áskálódni! Nem jó ötlet továbbá  koalíciót kialakítani a gyerekkel a másik ellen, hibáztatni, negatív megjegyzésekkel illetni a szülőtársat. Soha, egyetlen pillanatra  se felejtsük el, hogy a gyermekünk édesapjáról, édesanyjáról beszélünk. Bármilyen nehéz is ez a helyzet, mi vagyunk a felelősek gyermekünk nemcsak testi, de lelki egészségéért is.

A lényeg tehát az, hogy a beszélgetés alatt szavaink, tetteink és érzelmeink egyensúlyban legyenek egymással. Ezen múlik, hogy hogyan dolgozza fel gyermekünk a válás tényét és az azzal járó változásokat az életében.  Akárhogy is közöljük vele a hírt, nem lesz kevésbé fájdalmas a számára. Egy nehéz időszak előtt állunk, amíg mi is, és a gyermekünk is újrarendezzük sorainkat,. A legfontosabb, hogy továbbra is érezze mindkét szülő teljes támogatását és szeretetét, és biztonságban tudhassa magát lelki, érzelmi és anyagi téren is. 

válás 3

Árvai Nóra

About Author: VasKata