Bár a címe felér egy negatív szuggesztióval, ez a könyv mégis valahogy elolvastatja magát. Igazi strandolvasmány, semmi komolyra ne számíts. A magyar Bridget Jones, egy harmincas multikatona nő szakítása, vergődése, lassú eszmélése és magára találása.

Azt hiszem, mindezt jópáran megírták már. Ami Kovács Emese kisregényében különleges, az az, hogy nem szájba rágós. Rövid novelákból áll össze, a teljes képet ezekből rakhatod ki.  Amit még szeretek benne, az a keserédes, cinikus, a szerző saját magát sem kímélő, ironikus hangvétele.

zumba a szakadék fölött

Az első mondat: Gyűlölöm a fodrokat. 

A kedvenc részem: Vidd innen a reggeli rosszedvedet, a szúrós borostádat, a mobilcsöngésed. …Elküldesz szombat este, piacra dobsz, szabad prédává züllesztesz. El is megyek, ne félj, kifestem magam, szemhéjamra csillámot teszek, a dekoltázsom mély lesz, a szoknyám rövid, lakkcsizmát húzok, jó kurvásat, kihívóan táncolok egészen hajnalig, idegen férfiak fizetik az italaimat. 

Egy helyben állunk, te és én, mégis szont látom, ahogy távolodunk egymástól. Most fogtam fel végérvényesen, hogy nem tartozol hozzám. 

Megvolt a reggel, békében telt, nincs más dolgom, mint visszavárni téged  a közös otthonunkba, ahol egy fürdőszobai polcon és egy ruhásszekrény fiókján kívül semmi sem az enyém. A házimozirendszdered bekapcsolni sem tudom, a sütőd gyűlöl engem. A táskámért nyúlok, a kulcsomat az asztalon hagyom, kilépek a lakásból és finoman behúzom magam mögött az ajtót. 

Kovács Emese: Hiába tekerek, L’Harmattan Kiadó, 2013

Amit ajánlunk még: Szinglianyu könyv: Így légy boldog egyedülálló anya

Rendeld meg itt: https://szinglianyublog.hu/konyv

szab könyvikém

Vas Kata

About Author: VasKata