Egy válás után gyakran úgy érezzük, kihúzták a lábunk alól a talajt. Aki eddig a mindennapjaink része és legfőbb bizalmasunk volt, egyszercsak nincs többé jelen az életünkben. Olyan ez, mint a gyász, s mint minden veszteség, ez is arra késztet, hogy amikor az első sokkon túl vagyunk,  önvizsgálatot tartsunk. Sokszor csak akkor tudunk alapjaiban változtatni a szemléletmódunkon, az életvitelünkön, szokásainkon, amikor minden összeomlik körülöttünk, magányosnak, elveszettnek és szomorúnak érezzük magunkat. Hiába érezzük magunkat tehetetlennek és bénultnak a fájdalomtól és a csalódottságtól, mégsem nem marad más választás, mint szembenézni saját magunkkal.

Ebben segít a mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája. A tudatos jelenlét gyakorlásakor szándékosan fókuszáljuk a figyelmünket mindarra, amit csinálunk és érzünk, olyan dolgokra is, amelyeket egyébként robotpilóta üzemmódban szoktunk elintézni, legyen ez a reggeli kévé megfőzése, a zuhanyzás, az út a munkahelyre, az ebéd a kollegákkal, stb. A gyakorlatok – amelyek egyébként buddhista meditációs technikákon alapulnak- célja az adott pillanat szándékolt, tudatos, ítélkezésmentes megélése. Első ízben dr. Jon Kabat-Zinn alkalmazta a mindfulness terápiát kórházi keretek között,  krónikus betegek stresszcsökkentése céljából, és a dolog nagyon bevált.

mindfulness

A tudatos jelenlét feladatai akkor is segítenek, ha éppen bajban vagy vagy szomorúnak érzed magad. Ne azért végezd a gyakorlatot, hogy a kellemetlen érzéseid megszűnjenek- vagy meg fognak, vagy nem. De ha kíváncsi vagy rájuk, hajlandó vagy megfigyelni és érdeklődéssel szemlélni őket, megtapasztalod, milyen érzést okoz a lelki állapotod a testedben, akkor azt is rögtön észleled majd, amikor változnak, enyhülnek a negatív érzeteid. Ha hajlandó vagy együtt lenni a fájdalmaddal,és figyelmet szentelni neki, külső szerepbe kerülsz, kívülről szemléled a dolgokat- így jóval nehezebben gabalyodsz bele a rossz érzések egymást gerjesztő hálójába.

 démonok

Gyakorlat válás utánra: Nevezd nevén a Démonod!

Ebben az érzelileg megterhelő időszakban biztosan gyakran kapod magad agyaláson, szomorúságon. A most divatos “ne-is-gondolj-rá-mert-még-bevonzod”- típusú ezo-üzenetek miatt a rossz érzések miatt még extraként bűntudatot is érezhetsz és végeláthatatlan önmarcangolásba kezdhetsz. Ehelyett amikor azon kapod magad, hogy már megint szomorkodsz, egészen egyszerűen nevezd nevén az érzésdeidet. “Jé, itt a szomorúság.”

féltékeny nő

Amikor megnevezed az érzelmet, azáltal úgy kezeled, mint valamiféle tárgyat, objektumot. Aki a nevet adja, szemlélő, megfigyelő, ez tehát egy disszociatív (távolító) technika. Kutatások alapján kijelelenthető, hogy amint az egyén megnevezi az adott érzelmet, azonnal aktiválódik agyában az önrendelkezésért felelős terület. Amikor megnevezed az érzelmet, rögtön csillapítod is, hiszen a megfigyelő szemével nézed. Ennek ellenére fontos, hogy a meditációt ne azért végezd, hogy a negatív érzelem megszűnjön,- ha így teszel, könnyen csalódás érhet-  hanem azért, hogy elfogadd, szembe tudj nézni vele, együtt tudj lenni vele.

További hasznos gyakorlatokért keress bizalommal:

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

About Author: VasKata