Tudtad, hogy a magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint bárhol máshol Európában? És azt tudtad, hogy új kutatások eredménye szerint 2017-ben  rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben tehettük hazánkban? 

A hazai egészségügyi rendszer lehetetlen körülményei miatt itthon kétszer annyian halnak meg rákban mint más európai országokban, és infarktus után is magas a halálozási szám. Egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát , mint máshol az Európai Unióban. Hónapokig kell várni fontos vizsgálatokra és ezért gyakran későn ismerik fel a bajt. Egy ápolónő, egy mentős, egy szociális gondozó bére még a  40%-át sem éri el a nyugati béreknek.  Az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentő dolgozó, szociális gondozó döntött úgy, hogy a nem áll ellent a kedvezőbb lehetőségek csábításának, s hagyta el az országot, vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt. Ez a folyamat jelenleg is zajlik. 

Állandó szakértőnk, Árvai Nóra pszichológussal esett meg EZ az elkeserítő eset, de betegekkel foglalkozva nap mint nap hall hasonlókról. Honlapján olvasható a teljes cikk a témában.

Te mi az, amit érzékelsz a magyar egészségügy helyzetéből? Van egy történeted- akár veled, akár gyermekeddel kapcsolatos-ami elgondolkodtató, figyelemfelhívó? Van egy történeted, amiből mások tanulhatnak, amelynek megosztása segíthet? Akkor írd meg nekünk bátran, közzétesszük.

Vas Kata és Árvai Nóra

 

Tags:
About Author: VasKata