Egy válás értelemszerűen megviseli az embert, gyakran előfordul, hogy utána egy darabig nem vágyunk új kapcsolatra.Ez így is van rendjén, idő kell, amíg a sebek begyógyulnak, lezajlik a gyászfolyamat. Van, akinél ez az időszak azonban nagyon hosszúra nyúlik, és megszokott állapottá válik az egyedülálló lét. Vajon el lehet felejteni párkapcsolatban élni? Nehezebb hosszú szingliség után újra elköteleződni?

Az egyedül élők a szingli mindennapok során saját rutinokat alakítanak ki, úgy élnek, ahogyan nekik jólesik, csak saját magunkhoz kell alkalmazkodniuk. A helyzet az, hogy ez egy rossz házassággal a hátuk mögött szinte eufórikus érzés is lehet. Ehhez jön még a tudat, hogy lám, egyedülálló létükre is remekül boldogulnak az életben, nem függnek mástól, sem anyagi, sem lelki-érzelmi szempontból. Telnek a hetek, hónapok, a szingli-szokások, kis rigolyák száma szaporodik, így nem könnyű a megszokott, stabilizálódott életmódba beengedni valakit, akinek ráadásul szintén megvannak a maga rutinjai, kedvtelései, barátai, megszokott élete- magyarázza Árvai Nóra pszichológus. 

.idegbaj

Egymás “kis f@szságait” tolerálni nem könnyű. Érdemes mégis megpróbálni, és csak a valóban fontos, alap értékeket érintő kérdéseket kell komolyabban megvitatni. Ha ugyanis a páros tagjai gyakran keverednek kisebb-nagyobb konfliktusba, egymásra szólnak, kijavítják egymást, hamarosan mindkét fél  rosszul kezdi érezni magát, hiszen egyikük sem lehet teljes mértékben önmaga.

Nem könnyű  az összecsiszolódás. Az esetenkénti lemondás, az elfogadás, a másik tiszteletének kimutatása ehhez elengedhetetlen. Az ide vezető út azonban sokszor rögös. A kialakult rigolyák, a ‘csak magamban bízhatom, a mindent egyedül én’ -érzés, a félelem az újabb csalódástól mind olyan tényezők, amelyek  megnehezítik a párkapcsolat kialakulását és megszilárdulását.  

agruing

A hosszú ideje egyedül élők, a nagyobb csalódásokon átesett emberek válogatósabbak, nehezen adják a bizalmukat, és gyakran “ránevelik” magukat a szingliségre, úgy érzik, jól megvannak egyedül is, egy párkapcsolat csak macerát jelentene a szingliségre berendezkedett életükben. Hogy végül képesek lesznek-e meghozni a kiegyensúlyozott kapcsolathoz nélközhetetlen kompromisszumokat, az a párkapcsolat minőségén és egy döntésen múlik. Ha az addig egyedül élő képes nyitni, befogadni, figyelni és megérteni, megszabni a maga-, és tiszteletben tartani a másik határait, egy kölcsönös bizalmon alapuló, meghitt, kiegyensúlyozott párkapcsolat lesz a jutalma. Ha másik döntés születik, és  fontosabbnak bizonyulnak a rutinok, a bevett szokások és a kialakult életvitel, akkor pedig annak a tudatában élhet tovább boldogan egyedül, hogy megpróbálta.

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

VasKata

About Author: VasKata