Egy válás értelemszerűen megviseli az embert, gyakran előfordul, hogy utána egy darabig nem vágyunk új kapcsolatra.Ez így is van rendjén, idő kell, amíg a sebek begyógyulnak, lezajlik a gyászfolyamat. Van, akinél ez az időszak azonban nagyon hosszúra nyúlik, és megszokott állapottá válik az egyedülálló lét. Vajon el lehet felejteni párkapcsolatban élni? Nehezebb hosszú szingliség után újra elköteleződni?

Az egyedül élők a szingli mindennapok során saját rutinokat alakítanak ki, úgy élnek, ahogyan nekik jólesik, csak saját magunkhoz kell alkalmazkodniuk. A helyzet az, hogy ez egy rossz házassággal a hátuk mögött szinte eufórikus érzés is lehet. Ehhez jön még a tudat, hogy lám, egyedülálló létükre is remekül boldogulnak az életben, nem függnek mástól, sem anyagi, sem lelki-érzelmi szempontból. Telnek a hetek, hónapok, a szingli-szokások, kis rigolyák száma szaporodik, így nem könnyű a megszokott, stabilizálódott életmódba beengedni valakit, akinek ráadásul szintén megvannak a maga rutinjai, kedvtelései, barátai, megszokott élete- magyarázza Árvai Nóra pszichológus. 

.idegbaj

Egymás “kis f@szságait” tolerálni nem könnyű. Érdemes mégis megpróbálni, és csak a valóban fontos, alap értékeket érintő kérdéseket kell komolyabban megvitatni. Ha ugyanis a páros tagjai gyakran keverednek kisebb-nagyobb konfliktusba, egymásra szólnak, kijavítják egymást, hamarosan mindkét fél  rosszul kezdi érezni magát, hiszen egyikük sem lehet teljes mértékben önmaga.

Nem könnyű  az összecsiszolódás. Az esetenkénti lemondás, az elfogadás, a másik tiszteletének kimutatása ehhez elengedhetetlen. Az ide vezető út azonban sokszor rögös. A kialakult rigolyák, a ‘csak magamban bízhatom, a mindent egyedül én’ -érzés, a félelem az újabb csalódástól mind olyan tényezők, amelyek  megnehezítik a párkapcsolat kialakulását és megszilárdulását.  

agruing

A hosszú ideje egyedül élők, a nagyobb csalódásokon átesett emberek válogatósabbak, nehezen adják a bizalmukat, és gyakran “ránevelik” magukat a szingliségre, úgy érzik, jól megvannak egyedül is, egy párkapcsolat csak macerát jelentene a szingliségre berendezkedett életükben. Hogy végül képesek lesznek-e meghozni a kiegyensúlyozott kapcsolathoz nélközhetetlen kompromisszumokat, az a párkapcsolat minőségén és egy döntésen múlik. Ha az addig egyedül élő képes nyitni, befogadni, figyelni és megérteni, megszabni a maga-, és tiszteletben tartani a másik határait, egy kölcsönös bizalmon alapuló, meghitt, kiegyensúlyozott párkapcsolat lesz a jutalma. Ha másik döntés születik, és  fontosabbnak bizonyulnak a rutinok, a bevett szokások és a kialakult életvitel, akkor pedig annak a tudatában élhet tovább boldogan egyedül, hogy megpróbálta.

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

VasKata

About Author: VasKata