Tisztában vagy az egyedülálló anyaság nehézségeivel, hiszen jó ideje éled a szingli anyák mindennapjait. Dolgozol, pénzbeosztasz, főzöl, takarítasz, gyereket nevelsz, időt menedzselsz, sopánkodsz, spórolsz, rohansz, kapkodsz, ölelsz, vigasztalsz, próbálsz mindenhol helyt állni. Nap végén mindig fáradt vagy- legtöbbször a nap elején is… és ebben az élethelyzetben egyszercsak felbukkan benned egy kósza gondolat…

Persze eleinte gyorsan elhessegeted, hiszen ki az, aki jelen körülmények között ilyesmire gondol. De aztán csak visszakúszik újra meg újra. És nem sokkal később azon kapod magadat, hogy végérvényesen és kiiktathatatlanul beette magát a fejedbe. Lehet, hogy nehéz lesz- de eddig is az volt. Lehet, hogy nem lesz apja- de tulajdonképpen a nagyobbiknak sincsen igazán… Lehet, hogy furán fognak nézni az emberek- de a sajnálkozó, csodálkozó tekinteteket már úgyis megszoktad, amikor egyedül jelentél meg a fontos kölykös eseményeken. Szóval, igen, őrültség, mert sehol egy pasi a láthatáron és drága a pelenka meg a kiságy meg a babakocsi,  de akkor is, ez van. Gyereket akarsz. Nagyon.

Melyek az -elméleti- és gyakorlati- lehetőségeid egyedülálló nőként?

1. Egyéjszakás kaland

Hát ezt egyáltalán nem javasuljuk. Talán ez tűnik a legegyszerűbb útnak, kiszámolod, mikor van a legnagyobb esélyed megfoganni, és aznap este elmész bulizni…A pasiról soha többet nem kell hallanod. Azonban: vadidegennel szexelni kockázatos. Vadidegennel védekezés nélkül szexelni felettébb kockázatos. Az ismeretlen férfi puszta spermadonornak való  felhasználása etikátlan és aljas húzás, nem beszélve arról, mit mesélsz majd a gyerekednek, ha nagyobb lesz és kíváncsi az apjára… Az rendben van, ha ez a gondolat átsuhan az agyadon, de aztán ezt a lehetőséget inkább húzd ki a  listádról egyszer és mindenkorra.

2. Gyerek a jóbaráttól

Ha van egy szintén egyedülálló, párját nem találó, de gyerekre vágyó jó barátod, beszélhettek arról, hogy közös gyermeket vállaltok “baráti alapon.” Sok amerikai film szól merről, persze ott a végén  a barátokból hamar szerelmes-, majd házaspár válik. A  való életben nem kell így lennie. Bár biztosan kaptok majd néhány kényes kérdést az ismerősöktől, ez az út, ha sok kérdést vet is fel, végső soron működhet.

3. Örökbefogadás

Ma Magyarországon ahhoz, hogy legálisan örökbe fogadhass egy kisbabát, kell, hogy párod legyen, sőt, házasnak is kell lennetek. Egyedülálló nőként az esélyed gyakorlatilag nulla, hogy kisbabát fogadhass örökbe. Még a házaspárok k is éveket kell várnia a folyamat megkezdésétől kezdve… Az örökbeadó édesanyák sem szívesen mondanak le gyermekükről szingli anya javára, mondván, nem családban akár ő is fel tudná nevelni a gyermekét, ennél jobbat, többet szeretne adni a gyerekének… Sajnos bármilyen kézenfekvő megoldásnak is tűnik, ez az út egyedülálló nők számára nem túl bíztató.

4. Spremabank

Gyerek saját költségen, saját részre. Tiszta, etikailag és jogilag is ellenőrzött, megbízható módszer. Bár mentes minden fennköltségtől és romantikától, a végeredmény mégicsak egy gyermek, a te gyermeked. Itt aztán tényleg csak és kizárólag magadra számíthatsz. Ha ez az út számodra szimpatikus, akkor hajrá!

egyaedülálló anya

Vas Kata

A Szinglianyublog tanácsadó szakértője Árvai Nóra

www.noraarvai.com

About Author: VasKata