Mi otthon nem  csinálunk nagy ügyet a reggeliből, kicsit korábban kelek a többieknél, ellátom a kutyákat, aztán egy fél óra elég hogy formába hozzam az ünnepi asztalt. Barkaágakat teszek az asztalra és a nagymamámtól megörökölt helyes retró csibe- és nyuszi szobrocskákat. Fonott kosárkába zöld krepp papír csíkokat rakok, ezt a “nyuszi fészket” töltöm meg a meglepetésekkel a fiamnak.

Egy nagy tálcára friss salátaleveleket teszek zöld alapnak, mindegyik levélbe más színű zöldséget aprózok, az egyikbe paradicsomot,  másikba paprikát, avokádót, kígyóuborkát, retket, zöldhagymát, vöröshagymát, zellerszárat, kaliforniai paprikát aprítok. Konzerv kukoricát és csicseriborsót, bébirépát is bontok. Zöldségspirálozóval sárgarépából és uborkából kis zöldségspirálokat, hullámokat készítek, majd pikáns csíra válogatással és szép nagy szőlőszemekkel szóróm meg az egész tálat, ez teljesen feldobja az összképet és különlegességet csempész a tavaszi reggelibe.

Az asztalon a frissen kisült húsvéti kalács is helyet kap, glutén- és cukormentesen, házilag készítem kenyérsütő géppel. Az édes ízvilégú pékárú mellett egy teljes őrlésű kenyeret is készítek. Kenegetős krémek is mindig vannak: zöldborsós, tormás, illetve az én kedvemért van currys hummusz is. A húsvéti körözötthöz is ragaszkodom. A kenegetős krémeket gluténmentes abonettel és zöldségpálcikákkal esszük általában.

Húsvéti vegán körözött

Hozzávalók:

300 g köles,2 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva,himalájai só, frissen őrölt bors, kömény, pirospaprika,1 evőkanál házi/bio mustár,4 evőkanál növényi tejszín – rizs-, zab- és mandulatejszínnel is lehet-, 2 evőkanál kókuszolaj, egy citrom facsart leve

A kölest enyhén sós vízben főzd puhára, keverd el a többi hozzávalóval amíg megfelelő körözöttszerű színt és állagot nem kapsz. Ha kész, díszítheted friss vagy szárított zöldfűszerekkel.

Háromféle vegán sajtból készítek egy vegán sajttalát, apró kockákra vágom a “sajtot”, fogpiszkálós falatokat csinálok félbevágott koktélparadicsomokkal.

2 kisebb zacskónyi kimagozott zöld olajbogyóra egy kevés olívaolajat öntök, provancei fűszerkeveréket szórok rá, lefedve összerázom, helyes kis tálba átöntöm- előételként vagy a salátához ezt lehet majd csipegetni. Másik apró trükköm kis étvágyfokozónak hogy a natúr magkeveréket, amelyet venni szoktam, megbolondítom pikáns fűszerekkel és megmelegítem, a kész magvakat közvetlenül a kiscsalád asztalhoz érkezésekor rakom az asztalra azon melegében.

Végül pedig, ha megvetted a házi bio tojásokat, ne rontsd el a mesterséges ételszínezékekkel! Természetes összetevőkkel is bevetheted a húsvéti tojásokat, szépséges színekben fognak pompázni és dekorálni az ünnepi asztalodat, lakásodat, tányérodat. Ha így készíted, el is fogyaszthatod a festett főtt tojásokat is.

Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festheted a tojásokat.Negyed óra- húsz perc elegendő a színező-lé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével.

Ha szép zöld színt szeretnél, vágj apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzd negyven percen keresztül. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztasd kívánt árnyalat eléréséig.

Fél liter víz és 12 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével narancsszínű tojásokat is varázsolhatsz. A festékanyagot 30 percig főzd.

A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában vagy a  lilahagyma buroklevelei segítségével csillogó lila színt kapsz.

Jó erős csipkebogyó tea készítésével készíthetsz halvány rózsaszínű tojásokat is.

Az eredeti cikkemet bővebben ITT olvashatod. 

Boldogságos Húsvétot Kívánok Minden SzinglianyuBlogos Barátunknak!

Tags:
About Author: VasKata