Írtam már a netes társkeresős kalandjaimról régebben, ITT megtalálod. Ma másról lesz szó, nem konkrét beszélgetéseket mutatok meg, hanem az online társkeresés új módjait. A válás után nem sokkal már  két netes társkeresőn is fent voltam, a legnépszerűbben és a diplomásoknak valón. Egy ideig jól elvoltam, még pár hónapos kapcsolat is alakult az egyikről, de aztán  velem is megtörtént, ami mindenkivel az online párkeresés világában: ráuntam. Nagyon.

Az egy dolog, hogy hiába állítod be, hogy milyen lehetséges partnereket dobjon fel a rendszer, vagy kik keressenek téged, boldog boldogtalan jelöl, ír, mosolyt és előrecsomagolt kérdéseket küld. Az előrecsomagolt kérdésekre persze már jóideje előrecsomagolt válaszaim is voltak: automatikusan dobta ki a számítógép a teljes minimonológot, ahogy elkezdtem begépelni a szavakat.  Legalább időtakarékos volt, ami nem árt, mert  a netes ismerkedés képes órákat elvenni a napodból. Este mielőtt edzeni kezdenél, “csak-ránézel-egy-kicsit-az-üzikre”- na ebből órákig tartó levelezés, chat-csaták és adatlap-böngészés sülhet ki, az edzés pedig vagy az éjszakába tolódik, vagy elmarad…

Szóval, az online társkeresés brutális időrabló. Ezt felismerve lépett  színre hazánkban is a Tinder, egy Facebookon keresztül működő társkereső applikáció, ami minimális időbefektetést igényel, maximális előnyökkel: beállítod, melyik nem képviselőit mutassa, és milyen messzire az aktuális tartózkodási helyedtől. Az app ugyanis GPS-koordináták alapján szűri a jelölteket. Mivel a felhasználók száma napról napra növekszik, a lehetséges partnerjelölteket csőstül dobja fel a rendszer. Ránézel a profilképére, és azonnal dönthetsz: bejön neked, vagy sem: ettől függően a képét jobbra vagy balra húzod el. Chatelni csak akkor kezdhettek el, ha kölcsönösen igent mondtatok egymásra.

tinder match

Az app egyetlen feltétele, hogy rendelkezz  Facebook profillal, mert innen szedi le az alap infókat rólad:  néhány fotót, a korodat és azt, van-e közös ismerősöd az aktuális jelölteddel. Aggodalomra semmi ok, ugyanis soha semmit nem posztol a Facebook idővonaladra, és senki sem látja, hogy regisztráltál a Tinderen, hacsak ott össze nem akadtok.

A Tinder alapelve szerint a párkeresést manapság túlpörögjük, az ideális jelöltet kergetjük, listákat írunk a legfontosabb tulajdonságairól, és várjuk, hogy felbukkanjon az életünkben. Ezzel szemben egyetlen dolog, ami igazán számít: szexuálisan vonzónak találjuk-e az illetőt, avagy sem. Minden további szempont másodlagos. Igen, a Tinder felszínes, ezt nem is próbálja tagadni, és a regisztrált tömegeket ez bizony egy cseppet sem aggasztja.

tinder 3

Eleinte könnyedén nyomogattam az igeneket a fickókra, akik kicsit is szimpatikusnak tűntek, de kezelhetetlenül sok match-em lett, így szigorúbb taktikára váltottam. Így is rengeteg embert “megismertem”, igaz, elvétve akadtak köztük magyarok.  Tesztelgettem a népet, úgy fest, mindenki mást keres  a Tinderen. Azaz ugyanazt, csak más indokból. A jóképű olasz srác szeretné “jól érezni magát” budapesti tartózkodása során, a negyvenes üzletember kevesli az otthoni szexet, a rasztahajú basszusgitáros fogadást kötött a barátaival, fel tud-e szedni és megd@gni egy jó nőt egy napon belül, a megkeseredett harmincas cégvezető az igazit keresi,  a kopasz kigyúrt pedig csak kíváncsi a Tinderre, mert ellentétes infókat hallott róla a barátaitól. A kedves de bizonyára pszichopata élvezi azt a hatalom- és kontrollérzetet, amit akkor él át, amikor egy nő sorsa fölött dönt az érintőképernyőn egy fénykép jobbra vagy balra pöckölésével. A vicces amerikai fiú idegenvezetőket keres, akik megmondják neki, hol érdemes bulizni Budapesten és melyik a legjobb romkocsma, a megcsalt férj bosszú-visszamegcsalás partnerét kutaja a virtuális térben.

Tinderes karrierem két hétig tartott. Ezalatt megállás nélkül csipogott a telefonom, követhetetlenül sok emberrel chateltem,  legtöbbjükkel teljesen felszínesen, gyakran csak emotikonokat dobálva tartottam fent a kapcsolat illuzióját. A két hét alatt megtudtam, hogy a magyar 34-42 közti  60 km-en belül élő férfiak nagy része szeret moziba járni és találkozni a barátaival,valamint  ha teheti szívesen utazik. Micsoda izgalmak, nem igaz?:-)Valamint arra is rájöhettem, hogy elméletben gyanúsan sokan szeretik közülük az extrém sportokat. Vajon a való világban hol rejtőznek ezek a trendi, vagány, izmos, sikeres fiatal férfiak? Vagy annyira sok idejüket elveszi a szörf, a wakeboard és búvárkodás, hogy úszóhártyájuk nőtt és nem merészkednek ki a szárazföldre, csak ülnek egy kabinban a jacketben és onnan nyomogatják a telefonjukat?

Amerikában a Tinder egyértelműen szexpartner kereső applikáció, Magyarországon azért, ha elvétve is, de akad, aki komoly kapcsolat után kutakodik rajta. Ennyi “Laza kapcsolat érdekel?” kérdést még soha nem szegeztek nekem, mint abban a bizonyos Tinderes két hétben. Szerencsére a Tinder-térben a szakítás is éppolyan könnyedén megy, mint az egymásra találás: csak rákattintasz a kis szemtelen fejére, és máris megjelenik a szétválás BuciMaci párodtól- opció. Ha kattintasz, garantáltan soha többé nem hallasz BuciMaci felől.Mondtam már, hogy a Tinder felszínes?  🙂

soulmate tinder

Az app létrehozói azonban  büszkén hangsúlyozzák, hogy immár 50 eljegyzés született náluk kezdődő románcokból. 2012 óta, világszerte sokmillió felhasználó mellett számomra ez a szám nem tűnik különösebben meggyőzőnek. Vajon azt is számolják, hány egyalkalmas numera köszönhető a Tindernek?:-D

Két hetes Tinder-tesztem pozitív mérlegén két jópofa fickó található, akik újhaver kategóriában futnak, és egy párizsi meghívás Jean-Pierre 39-től. Ugyan nagy vágyam eljutni a francia fővárosba, de az a gyanúm, hogy nem Jean-Pierre-t fogom meglátogatni, ha majd hazaért: kicsit tömeggyilkos feje van ugyanis.

Amióta érzékeny búcsút vettem az időtakarékos Tindertől, azóta kevesebbet csipog a telefonom. Nem bánom.

telefon csendesű

 

VasKata

About Author: VasKata