A társfüggőség (kodependencia) fogalmát kezdetben azokra az emberekre használták, akik szenvedélybeteg párral éltek együtt. Ma már  mindenkire mondjuk, aki alárendelt, függő viszonyban él a másik emberrel, olyan kötődésben, amelyben saját énképe, identutása sérül. Szinte a párja életét éli, saját maga háttérbe szorul., mert állandóan a másikkal foglalkozik, őt szolgálja vagy éppen kontollálja. Saját kínzó, bizonytalan érzéseiket nem tudják kontrollálni, ezért folyamatosan a másikat próbálják ellenőrizni. 

kodependencia

A társfüggés a kapcsolat elején általában még nem derül ki, talán annyi tűnhet fel, hogy ha a párja lemond egy találkozót vagy nélküle megy valahová, akkor a társfüggő szinte pánikszerű érzéseket élhet át. A tünetek fokozatosan súlyosbodnak, és aljön az az idő, akikor már a párja társaságában sem érzi jól magát a kodependens személy, mert belső bizonytalanságát már a másik jelenléte sem oldja. Az önbizalomhiány, a megfelelési kényszer és a saját igények, szükségletek elhanyagolása talaján akár depresszió is kialakulhat a társfüggő személynél, aki viszont általában nem ismeri fel a problémát, s mint ilyen, nem is kér segítséget.

társfüggőség

Hogyan lesz valakiből kodependens személy? A gyökerek itt is a gyermekkorba nyúlnak vissza, a korai szeretet, a kötődés és a bizalom zavarából ered a probléma. A szülők nem tudták kielégíteni a gyermek biztonság- és szeretigényét, sőt, talán még tőle várták el a maguk szerethiányának megoldását.  Meghittség helyett kiszolgáltatottság és szorongás, bizalmatlanság jutott osztályrészül nekik, így nem tudtak stabil, érett felnőtté válni. Bizonytalanságaikat függőséggel próbálják kompenzálni, így felnőttként kapcsolataikban túlzottan ragaszkodóak, kontrollálóak, ok nélkül féltékenyek, állandóan adnának, csak hogy szeressék őket. Párválasztásaiban gyakran újraéli a korai szülő-gyermek kapcsolat mintázatát, annak minden hiányérzetével és fájdalmával együtt, így könnyen ördögi körbe, önmegerősítő spirálba kerül.

A társfüggésből való gyógyulás útja nagyjából és egészében ugyanolyan, mint bármely más függőség esetén. A probléma fel- és elismerése az első lépés, a döntés a változás, változtatás mellett a második. A nem megfelelő működésmódok és kapcsolati minták átkódolásához általában külső, szakértői segítségre is szükség van.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

About Author: VasKata