Egy szakítás fájdalmas kudarcélmény mindkét félnek, függetlenül attól, ki kezdeményezte azt. Hiába előzi meg a döntést akár hosszú hónapok tépelődése, és hoznak a felek jól átgondolt, megfontolt döntést, mégis gyakran fordul elő, hogy több-kevesebb idő után mégis inkább az együttlétet választja a pár. Jó ötlet ez?

Attól függ, mi volt a szakítás oka, és milyen indokok állnak az újrakezdés mellett. Lehetséges, hogy a másik elvesztése és hiánya döbbent rá arra, mit veszítettünk. Ha átgondoljuk és átbeszéljük a dolgokat, és mindketten arra jutunk, hogy szeretjük egymást, a másik tisztelete nem sérült, valamint rájöttünk, mit rontottunk el a kapcsolatban és bízunk abban, hogy a hiba korrigálható, szeretnénk egy új esélyt adni a kapcsolatnak, ez legitim indok a káposzta felmekegítésére.Mindenképpen megér egy próbát, mert kemény munkával ugyan, de sikerülhet megmenteni és újra szilárd alapokra helyezni a házasságot. 

kezdjük ujra házasság

Gyakoribb azonban, hogy a pár újraegyesülési igénye nem szeretetből, hanem félelemből fakad. Az ember hirtelen ott találja magát egyedül,  egy új élethelyzetben, amelyben már nem egy pár részeként, hanem kizárólag magára utalva kell boldogulnia. Aztán lassan el kell kezdenie ismerkedni, randizgatni, megszeretni egy új embert és megszerettetni magát valaki mással- ezek ijesztő dolgok olyasvalakinek, aki nincs jóban önmagával sem. Ha a házasság újraélesztésének célja az elveszett biztonságérzet visszaszerzése, akkor a kísérlet nagy valószínűséggel eleve kudarcra ítéltetett. Ha egy pár ugyanott próbálja folytatni, ahol abbahagyták, akkor  a szakítást kiváltó problémák rövid “nászidőszak” eltelte után újult erővel fognak kirobbanni.

ennyi vége

Szeretettel, tisztelettel, rengeteg beszélgetéssel, kompromisszumkészséggel és a kapcsolatért aktívan tenni akarással érdemes csak belevágni a kihívásba, amely során megpróbáljuk új, stabil alapokra helyezni a megingott kapcsolatatot. Gyakran fordul elő, hogy ebben a folyamatban külső segítséget is igénybe vesz a pár. Pszichológus szakértőnket, Árvai Nórát  ITT találod.

 

Vas Kata

 

About Author: VasKata