Egyedülálló szülőként az az időszak, amikor gyermeked megkezdi az első iskolaévet, nagy kihívás lehet nem pusztán anyagi értelemben, de lelkileg is, hiszen ilyen nagy változások gyakran felizzítják az elvál szülők között már csak parázsló vitákat, legyen az akár a kinek a lakhelyéhez járjon közelebb iskolába, növekedjen-e  a gyerektartás mértéke, melyik osztályba, milyen tagozatra irassuk, stb. Ha gyermeked idén kezdi az iskolát, van néhány dolog, amit érdemes átgondolnod, amire érdemes felkészülnöd. Elvált szülőkként, ha jóban vagytok a gyermeked apjával, próbáljatok együtt bemenni a leendő osztályfőnökhöz az első szülői értekezletre vagy elbeszélgetésre, mondjátok el, hogy ugyan elváltatok de közös szülői felügyeletet gyakoroltok.Közösen egyezzete meg, kiket írtok fel a “jöhet a gyermekért” – listára, mindkettőtök telefonszámát s elérhetőségeit adjátok meg a tanároknak, és beszéljétek meg, ki mit vállal  a tancuccok és kiegészítők megvásárlása terén.

Feltétlen vegyetek többet iskolai egyenpólóból, tesicuccból, hogy anyánál és apánál is legyen mindig tiszta. Nagyon gondosan tervezzétek, szervezzétek meg előre a tankönyveket, mindig annál legyen, akitől másnap a gyermek iskolába indul. Ha eddig nem volt, érdemes rendszert vinni a láthatásokba, mindig tudja a gyerek is, melyik nap kinél lesz, hogy úgy tudjon készülni. fontos  a szülők közötti megfelelő és folyamatos kommunikáció, valamint rugalmasság és segítőkészség, ha valami mégsem a megszervezetteknek megfelelően alakulna.

iskola

Ahogy közeledik a nyár vége, s ezzel együtt az iskolakezdés ideje, érdemes kicsit korábban lefektetni a gyermeket, hogy bírja majd  a nyári lusti után a korán kelést. Augusztusban ha lehet, együtt válasszuk ki és vegyük meg az iskolai felszerelést, és együtt teremtsünk egy nyugodt, kellemes tanuló környezetet, természetes fénnyel, gerinckímélő, székkel és kényelmes íróasztallal. Érdemes olvasgatni, beszélgetni az iskoláról, főleg, ha a gyermek kérdez, érdeklődik.  Mindenképpen beszélgessünk a gyermekkel arról, miben fog megváltozni az élete, napirendje, milyen új elvárásokkal kell majd szembenéznie. Az iskola jelentős változás nemcsak a gyermek, az egész család életében is, újfajta szabályokat, alkalmazkodási módokat követel, amelykre érdemes idejekorán felkészülni szülőnek és gyermeknek egyaránt.  Fontos kideríteni, hogy az ő fejében mi jár, mit gondol, mit vár az iskolától.  Ahhoz, hogy tudjunk segíteni gyermekünknek, kialakítani a reális elvárásokat, első lépésként ismerjük meg gyermekünk elképzeléseit az iskoláról. Egyszerűen csak kérdezzük meg tőle, hogy szerinte mi fog történni majd az iskolában, mire számít a tanév során? Mit gondol, hogy fog ezentúl kinézni az élete? stb. Ha szükséges – de csakis akkor- gyengéden, mesés módon korrigáljuk ezeket.

Valószínűtlen, hogy gyermekünk  tartana az iskolakezdéstől,  ha szeretettel, bizalommal vesszük körül. A hat-hét éves gyerekek nagyon nyitottak, érdeklődőek, befogadóak, izgalommal, kíváncsisággal, várakozással tekintenek az iskolakezdésre. Ha mégis azt tapasztalnánk, hogy kétségei vannak, aggódik, ne bagatellizáljuk el a félelmeit, éreztessük vele, hogy elfogadjuk és komolyan vesszük őt, éreztessük vele, hogy számíthat ránk, így máskor is bizalmába avat majd. Leginkább akkor szokott előfordulni, hogy a leendő iskolás fél, ha a szülők elkövették azt a hibát, hogy fegyelmezési szándékkal riogatták őt az iskolával, ott aztán majd meglátod, ott aztán majd móresre tanítanak, és így tovább. Ezt érdemes elkerülni, és inkább reális, izgalmas képet fessünk az új intézményről és az újfajta hétköznapokról.

sulikezdés

Iskolai felkészítésről sokat hallani manapság, de tévhit, hogy előre meg kell tanítanunk írni, olvasni. A lényeg, hogy a gyermeki kíváncsiságot mindig ki kell elégíteni, és ha érdeklődése a betűk-számok irányába fordul, nyugodtan foglalkozhatunk ezzel a témakörrel, de akarata ellenére kényszeríteni az ilyen tanulásra nem jó ötlet, mert hosszú időre elveheti kedvét az írástól.  Szülőként az a feladatunk,  hogy játékos formában erősítsük azokat az alapkészségeket (emlékezet, szókincs, memorizálás, mennyiségfogalom, stb.), amelyek az iskolai ismeretek sikeres elsajátításához nélkülözhetetlenek lesznek majd.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, coach, szakíró

www.noraarvai.com

About Author: VasKata