Ha te is egyedül neveled a gyermekedet, biztosan ismerős a szituáció: ha szeretnél időt fordítani magadra, esetleg kimozdulni valahova, akkor segítséget kell kérned családotól, barátaidtól. Előfordulhat, hogy eszedbe jut kamaszkori éned, aki elkéreckedett otthon a szüleitől a tinidiszkóba, és vadul egyezkedett és alkudozott, mikorra is kell hazaérned. Csak most már elmúltál 30, 35 éves, és akkor indulsz útnak, amikor a gyermekedet már letetted aludni…

Pszichológus szakértőnk, Árvai Nóra tanácsai egyedülálló szülőknek, amelyek megkönnyítik a párkeresést

1. Akkor kezdj el randizni, amikor készen állsz rá, amikor előző kapcsolatodat már lezártad, átgondoltad a tanulságokat, te és a gyermeked, gyermekeid is rendben vagytok, stabilak vagytok.

2. Viszont, amikor már készen állsz rá, igenis kezdj el randizni.  Ne feledd el, ha gyerkőceid esetleges félelmeikre hivatkozva elutasítod az újrakezdés lehetőségét, szinte viselhetetlen terhet aggatsz rájuk. Sokáig nem mernek majd leválni rólad, folyamatos lelkiismeretfurdalásuk lesz, amiért “elhagynak, amikor te feláldoztad magad értük.  Okos legyél, ne mártír.

2. Nem kell hazudnod a gyermekednek, ha kérdezi, hova mész, mit csinálsz, nyugodtan mondd meg, hogy moziba, színházba, stb. Mesélhetsz is korának megfelelően neki az élményeidről, így nem érzi, hogy titkolóznál, hogy kihagyod valamiből. Valamint sokkal jobb, ha van idejük megszokni az új helyzetet, és nem egyszercsak hirtelen közlöd, hogy ő itt Béla és holnaptól velünk lakik.

pacsi

3. A gyereke(ke)t akkor érdemes bevonni az alakuló párkapcsolatba, ha már kettesben volt időtök alaposan megismerni egymást és mindketten  el tudjátok képzelni a jövőt együtt.  Ez még nyilván nem garancia semmire, hiszen  az is számít hosszú távon, hogyan tudtok gyermekeddel vagy gyermekeitekkel együtt is harmonikusan működni.

4. Az új partnered és a gyermeked első találkozása legyen természetes és fesztelen, egy olyan programhoz kötve, amelyet a gyermeked szeret és élvez, pl. kirándulás. mozi, játszóház…

5. Csalódásaidról, esetleges párkapcsolati kudarcaidról is bátran beszélhetsz a gyermekeddel. Nem kell őt parentifikálni, tehát ne ömlesszd rá az összes nyűgödet és nyavalyádat, de ami rá is tartozik, abba korának megfelelően szinten nyugodtan vond be őt. Jobb, ha magyarázattal szolgálsz a gyermekednek például arról, hogy miért vagy szomorú, mert minél kisebb, annál inkább egocentrikus  a gondolkodása, és magát okolja a dolgokért. Előzd ezt meg, mondd például: Anya most szomorú mert elveszített egy barátot. /összeveszett Bélával, stb.

egyedülanya randizik

6. Legyenek megbízható barátaid, egy védő szociális háló körülötted, akikre mindig számíthatsz. Az egyedülálló nők, anyák barátsága igazi szövetség, sziklaszilárd bástya, jól jöhet ha egyik héten te vállalsz be egy estét, amikor közösen vigyázol a gyerekeitekre, amíg a barátőd randira megy, másik héten pedig fordítva.

7. Ne parázd túl a dolgokat, hanem élvezd, hogy életed újra ilyen izgalmas szakaszába lépett.

Árvai Nóra pszichológus  Szinglianyublog2016 jelszóval kedvezményes konzultációra fogad egyedülálló szülőket. www.noraarvai.com

Jelentkezés konzultációra

Árvai Nóra pszichológus

Név

Email

Melyik témában segíthetek?

Párkapcsolati problémák Féltékenység
Társkeresés gyerekkel Válás
Önértékelés Szexualitás
Gyereknevelési kérdések

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

About Author: VasKata