Állandó szakértőnk, Árvai Nóra pszichológus legújabb könyvajánlója egy, a gyermeki gyásszal foglalkozó interjúkötetről szól, fogadjátok szeretettel.

 

Singer Magdiról akkor hallottam először, amikor perinatális szaktanácsadóként képződtem az ELTE-n. Akkoriban olvasott művei nem voltak könnyű olvasmányok, hiszen lapjain abortuszról, vetélésről, újszülöttek haláláról meséltek a veszteséget elszenvedett édesanyák. Singer Magdolna mentálhigénés szakember, gyásztanácsadó munkája során felnőttekkel foglalkozik,  legújabb könyvében mégis a gyermeki nézőpontból közelít egy hasonlóan nehéz témához. Válás és gyász a családban.

“Azt képzeltem, hogy akit szeretek, annak baja esik, mert én rossz vagyok.”

singer

Magdi előző műveihez hasonlóan most is interjú technikát alkalmazott, a beszélgetések alanyai ezúttal gyerekek voltak. Minden egyes történet különálló, kerek egész, amely segít nekünk megérteni, mi az, amit a gyermekek észlelnek és éreznek, ha veszteség éri őket, legyen az haláleset a családban vagy  a szüleik válása.  A gyermekien őszinte, mély és megrendítő beszélgetéseket olvasva rájövünk, pontgosan mit élnek át ők ezekben a helyzetekben, és anélkül, hogy a szerző didaktívan a szánkba rágná, mégis ráébredünk, hogyan segíthetjük őket a legjobban. A gyermekek mellett olyan felnőttek is megszólalnak a könyvben, akik saját gyermekkori tragédiáikról mesélnek, az ő történeteikből megtudhatjuk, hogyan befolyásolta életüket a  gyermekként elszenvedett veszteség.

“Apa pénzzel szeret minket, anya meg töm minket a pszichológusbeszédeivel. Egyik se normális, amióta elvátak. “

Sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy a szülők saját gyászuk, fájdalmuk vagy sérelmeik miatt annyira el vannak foglalva, hogy nem marad sem idejük, sem energiájuk arra, hogy gyermekeiknek elmagyarázzáka történteket, és választ adjanak a fiatal családtagok felmerülő  kérdéseire, aggodalmaira, nem képesek oldani a szorongásaikat. Innen a könyv címe is: Ki vigasztalja meg a gyermeket? Ki vigasztalja meg őket, ha a felnőttek saját küzdelmükben képtelenek feléjük fordulni? A szülők sokszor még önnön érzéseikkel sincsenek teljesen tisztában, hogyan is tudnának így hitelesen segíteni, támogatni gyermekeik gyászfeldolgozását? Pedig ha a gyermek a hiányérzettel, a veszteséggel és fájdalommal magára marad, az negatívan befolyásolja a személyiségfejlődését, és a későbbiekben, akár felnőtt korában is komoly következményekkel járhat.

Visszatartom a dühömet. Ha kiengedném, megtelne vele az egész szoba. “

A kultúra, amelyen élünk, nem támogatja, hogy szabadon és őszintén beszéjünk a veszteségeinkről, legfőképpen a halál számít tabu témának, s mint ilyen, nem is tanultuk meg, hogyan is önthetnénk szavakba az ezzel kapcsolatos érzéseinket.  Sokat tanulhatunk ebből a  kötetből maguktól az érintettektől, akiknek célja pont ez, tanítani. Nem azért mesélnek megrendítő nyíltsággal a fájdamukról, mert együttérzésre szomjaznak, hanem azért, hogy sorstársaik fájdalma már ne maradjon feldolgozatlan és támogatás nélkül való.

válás után boldog gyerek

“Szeretném megkérdezni a szüleimet: mégis mit gondoltak?”

Szívből ajánlom Magdi  könyvét minden  tudatos szülőnek, akiknek fontos, hogy a legnehezebb pillanatkban is valódi támasza lehessen a gyermekeinek.

Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket? Válás  és gyász a családban. HVG Kiadó, 2015

Szakembereknek: Magdi 2016-ban akkreditált gyásztanácsadó képzést indít segítő hivatású szakembereknek,  sok hasznos és izgalmas témával. Többek között a témék között szerepel a Szuggesztiós lehetőségek a gyászolók segítésére , a kiégés és a pszichés terhek csökkentésének lehetőségei  , a szociális munka szerepe a gyászolók segítésében, és magam is tartok majd előadást és a szomatopszichoterápia szerepéről a gyászban.

Árvai Nóra

www.noraarvai.com

About Author: VasKata