A gyerekek gondolkodása sokáig énközpontú. Ez azért fontos, mert bárhogyan indoklod meg a döntéseteket, hogy a gyerek apjával különváltok, hiába hangzik el a gyerek által unalomig ismert “Anyu és Apu nagyon szeret téged” mondat, ő akkor is magában fogja keresni a hibát, keresni fogja, hogy mit rontott el. Ez a folyamat a  gyerek életkorától függően tudatos vagy tudattalan szinten zajlik, minél kisebb a gyerek, annál inkább csak egy homályos, lelkiismeretfurdaláshoz hasonló, nehezen verbalizálható rossz érzés az, amivel szembesül. Annak érdekében, hogy ezen a lehető leghamarabb túllendüljön, anyaként sokat tehetsz. Lássuk, hogy mit!

válás gyerek

1.Te legyél jól! Ő rezonál rád, ha biztonságot, magabiztosságot, jókedvet érez, rendben lesz.

2. Az 1-es pont kedvéért ne játszd meg magad előtte! Úgyis tudja, érzi… és ha nem vagy számára hiteles, elveszíti a bizalmát benned, ami egy kisgyereknél nagyon gáz, hiszen ki másban bízhat, ha nem az anyukájában? Ha úgy érzi, benned nem bízhat, mert a szavaid és a viselkedésed, érzelmeid nincsenek összhangban, ő teljesen elveszíti a lába alól a biztos talajt.  Nem szentségtörés gyengének mutatkozni a gyerek előtt, ha úgy érzed, összecsaptak a fejed felett a hullámok. Ha úgy alakult, hogy szemtanúja volt egy kiborulásodnak, sírtál előtte, semmi baj. Ember vagy, érzéseid vannak, amelyeket felvállalsz, ez teljesen oké.  Csak kommunikáld felé, hogy mi a helyzet! Mondd ezt: Anya most nagyon fáradt. Anya el van keseredve. Magyarázd el neki a szitut az ő szintjén, olyan szavakkal, amelyeket megért, aztán pedig oldd fel a helyzetet egy megoldási javaslattal, pl: Gyere, igyunk meg egy kakaót, olvassunk egy mesét, hogy jobb kedvre derüljünk!

3. Ha a gyerek kérdez, válaszolj. Mindig, minden körülmények között, akkor is, ha kínos, akkor is, ha nehéz. Soha ne rázd le!

4. Érdeklődj iránta! Lehet, hogy most átmenetileg nagyon magad alatt vagy, de a gyerekért te tartozol felelősséggel. Ne süppedj bele a nyomorodba, ha azt érzed, nem tudsz megfelelően törődni a gyerekkel, fordulj pszichológushoz, aki hamar tud segíteni a kialakult helyzeten. Legyél mellette, ne hagyd magára, neki is nehéz!

5. Szeresd! Feltétel nélkül. Akkor is, ha rosszalkodik, ha felesel, ha kiabál. Lehet, hogy ő így dolgozza fel az őt ért traumát a válás kapcsán. Neveld, persze, ne hagyj rá mindent, de a szidás, büntetés közben is tudja, érezze: szereted. Mindennél jobban.

 válás gyerek 2

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

About Author: VasKata