Sajnos, nagyon aktuális a kérdés, mit tehetünk  közösségbe járó gyermekeinkért, hogy megóvjuk őket a leginkább cseppfertőzéssel terjedő vírusoktól? Óvónő szakértőnk ad tanácsokat az aggódó, felkészülni vágyó szülőknek.


A legideálisabb,ha olyan intézménybe jár a gyerkőc,ahol felelősen gondolkodnak  a szülők,és a náthás,köhögő,rossz közérzettel küszködő csemetét nem küldik  gyerekközösségbe.

Az óvodások az együttjátszás során egészen közeli kontaktusba kerülnek egymással,így ha egyikük estlegesen vírushordozó,nagyon könnyen megfertőzheti a pajtásait. Az oviban az egészséges életmód alakítása kiemelt feladat,de ennek eredményessége (is) erősen függ a családból hozott mintáktól,melyek nagymértékben eltérhetnek egymástól.Egy ügyes három éves is képes rá,de 4-5 éves korban már szinte minden gyermek tisztában van a zsebkendő használatával.

Ez apróságnak tűnik, de a légúti fertőzések szövődményeinek elkerülésében (pl középfül gyulladás) nagy szerepe lehet az  orrfújás helyes technikájának.A kézmosást  naponta  többször is gyakorolják az apróságok az oviban,de ez jó  egészségvédő szokássá csak akkor válik,ha otthon a családban is az. A legtöbb intézmény házirendjében benne foglaltatik,hogy  fertőző beteg gyermek az intézményt nem látogathatja.

Bízzunk benne,hogy ez így is van…

Ha úgy látjuk,hogy mégsem,vagy csak egyszerűen járvány idején nem szeretnénk közösségbe járatni csemeténket…:és abban a szerencsés helyzetben van a család,hogy van nyugdíjas nagyszülő,ráérő rokon,barát,aki szívesen vállalja,az óvódás gyermekünk felügyeletét,amíg enyhül az influenza,éljünk a lehetőséggel!Az óvoda vezetőjénél  előzetesen írásban lehet kérelmezni a gyermek kicsit hosszabb hiányzását.Indokként  a “családi ok” éppen megfelelő.


Iskolás gyerekek táskájába tegyünk kis kézfertőtlenítő flakont,vagy kendőt,és ösztönözzük a használatára.

Biztassuk, hogy nyugodtan szóljon a tanárainak, ha úgy látja, hogy a közelében ülő társának légúti tünetei vannak.Ne érezze “cikinek”,ha  ezért távolabbi helyre szeretne ülni az osztályban. Beszélgessünk az iskolással arról, hogy ez nem az az időszak, amikor szerencsés egymás uzsonnás dobozából, cukros zacskójából közösen csemegézni.Az is hasznos lehet,ha a gyermek megtanulja a könyökével kinyitni a kilincset.

Ha van az iskolában kihelyezett kézfertőtlenítő a  mosdókban, folyosón, étkezőhelységben, ezeket minden estben használja, ügyelve az alaposságra .


A vitamindús étkezésről már beszélni sem kell, hiszen tudjátok, legjobb megoldás mindig a megelőzés.

Ha kell egy kis segítség, időpontkérés Árvai Nóra pszichológus, pesrinatális szaktanácsadó, életmód tanácsadó szakértőnk szeretettel vár, időpontfoglalás ITT

Tags:
About Author: VasKata