Bármilyen emberi kapcsolatról legyen szó a munkád során, a családodban, a párkapcsolatodban, de akár a sarki fűszeresnél, a pozitív töltetű események mellett kétsgételenül előkerülnek vitás helyzetek is. A konfliktuskezelés sokszor nehéz feladat. Különösen, ha a vitapartner nem ad rá lehetőséget, helyette például hátatfordítva elmegy aludi vagy csendben fortyogva a hallgatásával büntet. És sajnos az sem tereli a résztvevőket megoldás felé, ha jönnek a “tudtam, igazam volt, előre megmondtam” kezdetű mondatok.

A kiváltó ok garantáltan megoldatlan marad, ha nincs érdemi párbeszéd. Mindannyian tudjuk, milyen könnyen kialakul a helyzet és hogy az adott pillanatban jellemzően csak rövid időnk, néhány másodpercünk van azt felmérni és reagálni. Ezért ezeket a pillanatokat használd ki jól.

Ha neked szegezték a kérdést, probléma felvetést, akkor tiszteld annyira a másik felet, hogy valóban szeretnél megoldást találni, vállalj partnerséget és aktív részvételt, legyél jelen. Tudjuk jól számtalan esetben a vitaindítónak más céljai vannak. Gyakran csak az aktuális dühét akarja kiadni magából. De ne feledd, te töntöd el mennyire fontos neked a másik.

Érezheted úgy, hogy nem akarsz energiát pazarolni rá és persze az is rajtad áll, hogy segítesz-e. Ismerd fel a helyzetet és dönts aszerint. Ha csak az indulatait zúdította rád valaki, de megérdemli a figyelmedet, vedd elő a türelmes oldaladat és derítsd ki, mi okozta ezt a kirohanást. Együtt könnyebben megtalálhatjátok a forrását és a lehetséges megoldásokat, hiszen valamiért ő téged választott ki erre a feladatra.

Az is előfordulhat, hogy hasonlóan feszült vagy, mint aki kezdeményez. Ebben az esetben mindig jobb döntés pár perc szünetet kérni amig higgadtan tudsz válaszolni, mint a hevületben egy értelmetlen veszekedésbe bocsátkozni.

Az agresszió újabb agressziót szül, ami egyezmény helyett garantáltan sértődést és további keserűséget eredményez. Ráadásként haszontalanul rabolja az energiátokat mindaddig, amíg meg nem találjátok a lezárást. Ha megvan az akaratod és kellő időt adsz magadnak – és társadnak is – a gyakorlásra, akkor hamarosan rutinszerűen képes leszel felesleges viták helyett gyorsan és eredményes kezelni a konflikuts helyzeteket.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged itt tudsz időpontot kérni konzultációra szakértőnkhöz.

Tags:
About Author: VasKata